Привреда

Таксе на угљен-диоксид би рапидно поскупиле електричну енергију

По званичним подацима, прошле године је у Српској произведено готово 7.400 гигават часова електричне енергије, од чега је у иностранству продато више него што су потребе домаћег тржишта.

Тако је извезено око 3.600 гигавата, док је финална потрошња у РС износила око 3.500 киловата. Увезено је 230 гигавата, док је 396 киловата изгубљено при преносу или дистрибуцији.

– Највећи потрошачи електричне енергије у Српској су домаћинства, која су прошле године учествовала у потрошњи са 51 одсто. Видимо да је тржиште електричне енергије доживјело колапс, да слиједи велика енергетска криза у наредних неколико година и ко не буде имао инвестиције у обновљиве изворе енергије и могућност извоза струје биће у великим проблемима. Државе ће морати прискочити у помоћ таквим електропривредама, иначе ће завршити у стечају – рекао је Лука Петровић, директор ЕРС.

Он је истакао да је ЕРС једна од ријетких електропривреда која је извозно оријентисана и има загарантовану будућност.

“Електропривреда РС” јесте извозно оријентисана, али се 75 одсто електричне енергије у Српској производи у термоелектранама, што показује да би струја рапидно поскупила и код нас ако би се увеле таксе на емисију угљен-диоксида као у ЕУ.

Петровић напомиње да Енергетска заједница очекује од електропривреда на Балкану да приступе наплати такси за емисију угљен-диоксида, што се првенствено односи на термоелектране, истакавши да су те накнаде сада енормно велике у ЕУ.

– Наш став је да желимо да уводимо те таксе, али истовремено желимо и конкретну помоћ у реализацији пројеката из обновљивих извора енергије, јер немамо никаквих грантова, фондова, ни повољних кредитних линија. Нисмо спремни ни финансијски, нити технички да улазимо у плаћање тих такси, а да немамо никакву помоћ у изградњи постројења на зелену енергију – нагласио је Петровић.

Он истиче да су електропривреде из окружењу већ повукле огромна средства за реализацију пројеката из обновљивих извора и за ревитализацију постојећих електрана и да су конкурентније од ЕРС-а, те да се без помоћи, бар онакве какву су имале Хрватска, Словенија и Мађарска, не може приступити новим наметима. Тих погодности, каже, до сад још није било.

Подијели...
Извор
ЕУРОБЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!