Република Српска

Позив грађанима Српске да регулишу здравствено осигурање

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске позвао је све грађане, који још нису пријављени на здравствено осигурање, да посјете надлежне пословнице Фонда како би регулисали свој статус.

Иако се и даље финансирају здравствене услуге за осигуране и неосигуране грађане у јавним здравственим установама, по укидању ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона, Фонд ће престати да финансира здравствену заштиту за неосигуране грађане, саопштено је из Фонда.

Осим тога, наводе у Фонду, измјенама Закона о здравственом осигурању, који је ступио на снагу прошле године, дат је широк спектар могућности пријаве на осигурање, с циљем да сви грађани буду обухваћени обавезним здравственим осигурањем.

Из Фонда подсјећају да запослене на осигурање пријављује послодавац, пензионере који су пензију остварили у Српској Фонд пензијско-инвалидског осигурања, а иностране пензионере земља у којој су остварили пензију или инострани пензионери лично.

Лица без прихода на осигурање пријављује Фонд, као и дјецу до 15 година, старије од 65 година, редовне студенте, као и многе друге осјетљиве категорије друштва.

Измјеном закона прописано је да су обавезно осигурана лица држављани Републике Српске која у цијелости или дјелимично остварују пензију или инвалиднину од иностраног исплатиоца, ако међународним споразумом није другачије одређено.

Будући да је измјеном закона прописан посебан основ осигурања за ову категорију грађана – инострани пензионер, важно је да се сви грађани који спадају у ову категорију пријаве на прописан основ осигурања.

Из Фонда позивају све држављане Српске који у цијелости или дјелимично остварују пензију или инвалиднину из иностранства, односно од иностраног исплатиоца, да се јаве у надлежну пословницу ради регулисања свог статуса.

Фонд је, за све оне грађане за које има податке да на овај начин остварују пензију, послао позив да се јаве у надлежну пословницу Фонда ради промјене основа осигурања.

У Фонду напомињу да лица која у цијелости или дјелимично остварују пензију или инвалиднину од иностраног исплатиоца више неће здравствену заштиту остваривати као пензионери Фонда ПИО, већ по основу остварене пензије у иностранству.

Примјена новог закона омогућила је и прецизнију слику о структури осигураних лица, јер су раније многи по основу незапослености били пријављени на осигурање, а да активно нису ни тражили посао.

Тако је измијењени закон јасно дефинисао да лица која немају ниједан други основ за пријаву на осигурање, а спадају у посебне, осјетљиве категорије друштва, њих на здравствено осигурање пријављује Фонд.

Наведеним измјенама закона по први пут је омогућено да основ за пријаву на осигурање буде старосна доб, специфична болест или стање, лица без прихода и друго, уколико не постоји ниједан други основ за пријаву на осигурање.

У Фонду истичу да ово законско рјешење има хуманији приступ према осјетљивијим категоријама друштва, као што су труднице, породиље, старији од 65 година, дјеца, обољели од малигних, ријетких и других тешких болести, јер се даје могућност да по основу година, посебног друштвеног статуса, те болести, буду пријављени на осигурање.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!