Република Српска

Додик: Ако НАТО буде интервенисао, тражићемо помоћ оних који су рекли да не остављају пријатеље на цједилу (ВИДЕО)

Наглашено
  • Седам земаља ЕУ подржава независну Републику Српску.
  • Позваћемо наше пријатеље у одбрану ако дође до НАТО интервенције.
  • Уколико неће да нам дају Уставна права, неће бити ни БиХ.

Рекао је и да је тачно да независност РС подржава седам земаља ЕУ, али није хтио рећи које нити која земља је обећала да ће војном силом бранити Републику Српску.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у БиХ неће доћи до ратних сукоба и да „не зна на чему појединци из Федерације БиХ заснивају тврдње о немогућности мирног разлаза“.

– Сматрам да овдје нема разлога за војно присуство странаца или за употребу силе. Када то елиминишете, Република Српска са својом полицијом и оним што има од оружаних снага нема намјеру да додирне ни један педаљ Федерације БиХ, ни да било шта тамо учини, али има намјеру да поштује оно што је ентитетска линија и њене границе – рекао је Додик.

Додик је синоћ за РТРС истакао да полиција има своје надлежности, а то је јавни ред и мир.

– А ако би дошли ови из ФБиХ, био би угрожен јавни ред и мир и полиција има право да дјелује – нагласио је Додик.

Политичке, а не ратне одлуке

Говорећи о формалној могућности употребе Оружаних снага БиХ, Додик истиче да је за то потребна одлука Предсједништва БиХ.

– Војску могу употријебити одлуком два муслиманска члана Предсједништва – Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, али то није легитимно. Знам да ниједан Србин у Оружаним снагама неће прихватити да се војно ангажује против Републике Српске. Вјерујем да већина Хрвата то не би урадила. Према томе, они само треба да мобилишу муслимане да би нешто учинили у РС, гдје не живе – истакао је Додик.

Он наглашава да би се нешто такво сматрало агресијом и Република Српска тада би имала право позвати своје пријатеље с циљем заштите.

– Ми не желимо никакву ескалацију проблема. Ово је политичко питање и политичка борба. Овдје се доносе политичке, а не ратне одлуке – нагласио је члан Предсједништва БиХ.

Додик каже да ће РС донијети одлуку о повлачењу сагласности о формирању Оружаних снага БиХ, што значи да се неће уважавати Закон о Оружаним снагама на територији Републике Српске и бит ће речено да ће сваком Србину који хоће да изађе из тог састава, нелегалног од тог тренутка, бити регулисан правно-радни статус у институцијама Републике Српске.

Одбрана доношењем прописа

– Даће се и разуман рок да остали припадници Оружаних снага напусте Републику Српску у том својству. Могу да остану да живе ако су грађани, али не могу више да буду у служби Оружаних снага – рекао је Додик.

Он је истакао да ће се РС бранити доношењем прописа.

– Уколико то буде потребно, бранит ћемо се и нашим снагама. Ако дође до тога да кажу да ће НАТО интервенисати, ми ћемо затражити помоћ наших пријатеља који су нам јасно и гласно рекли да они своје пријатеље никада не остављају на цједилу – рекао је Додик, али није желио открити на кога је мислио.

Додик је казао да независност РС подржава седам земаља ЕУ.

– Тачно је, али нећу рећи које – истакао је Додик.

Гласаћу против свега

Упитан да ли његови поступци представљају пут у независност РС, Додик је рекао то не зависи од РС, али да „не преостаје ништа друго“ уколико уставно право Републике Српске не буде поштовано.

– Уколико добијемо наша уставна права ми ћемо се зауставити – истакао је Додик.

Он је поновио да министар одбране у Вијећу министара Сифет Поџић није имао право да забрани војну вјежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије на Мањачи и да је радио мимо сагласности Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да на сједници Предсједништва БиХ, заказаној за понедјељак, 18. октобра, неће пристати да за истим столом сједи са министрицом вањских послова у Вијећу министара Бисером Турковић, понављајући да она крши ауторитет Предсједништва БиХ.

– На тој сједници Предсједништва гласаћу против свега, јер ми смо рекли да нећемо одлучивати – истакао је додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, поновио је да је био спреман да се састане са лидерима СДА и ХДЗ БиХ Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, али без посредовања странаца.

– Рекао бих им да признају права Хрватима да бирају свога члана Предсједништва и да признају уставна права Републици Српској, а, уколико неће, онда неће ни бити Босне – поручио је Додик.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!