Култура

Награда „Стражилово“ пјесникињи Бојани Кулиџан Громовић

Бојана Кулиџан Громовић је рођена у Мостару 1988. године, а основну и средњу школу похађала је у Билећи, мастер студије завршила на Катедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Палама. Тренутно живи и ради у Новом Саду.

„Песнички првенац “Небоглед” доноси разрогачен поглед на свет, отвара зоне зачуђености над животом као творевином без премца. Сусрећемо се са песмама које живот значе, где вера у то што се пева добија димензије култа. Вера у песничку реч, у моћ песничког говора, главна је карактеристика ове првеначке књиге. Отуда и питање, зашто се поетеса раније није појавила са самосталном књигом на савременој српској песничкој сцени. Нема сумње да је могла, то јест постојале су песме за такав подухват.“

Књига “Небоглед” нуди разноврсну лепезу рефлексија са мотивима и питањима човјековог постојања, фантазмагоричне проблеске искуства, завичајне призоре и снове, урбани свијет са социјалним и друштвеним искушењима.

Бојана Кулиџан Громовић као рођена пјесникиња, не либи се да у први план стави љубавну поезију, то јест прожимање мушког и женског принципа као незаобилазну тему за умјетничку обраду, то јест као елементарни захтјев за испуњење мисије пјесничког талента у свим временима.

У овој збирци пјесама налази се усађена људска искреност да будеш то што јеси, речено на санскриту: tat tvam asi (то си ти).

Подијели...
Извор
Билећа Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!