Република Српска

Драгош Стругар, младић из Прњавора добио посао у Facebook

Промјена средине и државе, температуре и до -30 степени, страни језик и нова култура нису били препрека младом Драгошу Стругару да живот у Прњавору замијени животом у руском Инополису и тамо стекне академско знање и титулу, а такав смјели потез ће га довести и до свјетски познате компаније Facebook.

Данас, након завршеног Информатичког факултета на Инополис универзитету, овај младић је своју будућност пронашао у Лондону, тачније у Facebook тиму.

Свој пут у свијет програмирања започео је још као средњошколац, када је почео креирати прве апликације с циљем развијања личних вјештина и стицања нових знања.

„У том тренутку нисам имао много искуства у креирању апликација па нисам могао направити неку која је веома комплексна, али сам научио све компоненте које улазе у процес њеног развоја. Управо то вјежбање ми је много помогло кроз даље студирање и праксу коју сам радио јер су ми сви програми с којима сам се касније сусретао били познати и то ми је много значило“, каже Стругар.

Према његовим ријечима, током прве двије године студирања праксу је обављао унутар лабораторија универзитета у Инополису и фокус дјеловања био је стављен на теоријско изучавање, док се у трећој години усмјерава ка практичном усавршавању.

„У свијету програмирања познат је акроним FAANG (‘Facebook’, ‘Amazon’, ‘Apple’, ‘Netflix’ i ‘Google’), који представља највеће фирме за које сви програмери желе да раде јер оне не само да развијају своје производе, већ имају и досег до милијарди људи. Стога сам и ја аплицирао за праксу у Facebook-у на позицију инжењера приправника у Лондону и неколико седмица послије тога сам добио позитиван одговор“, наводи Стругар за „Независне“ .

Тачан кључ оцјењивања кандидата нико не зна, каже Стругар, али је дефинитивно тежак процес. Због пандемије, умјесто лани, праксу је обавио током љета ове године, док би од јануара сљедеће године требало да постане и стални запосленик у Facebook тиму.

„Ускоро би требало да се вратим у Лондон као стални запосленик у Facebook-у и то би био мој први прави велики посао. Оно што је интересантно јесте да Facebook има веома занимљив начин запошљавања и занимљив начин уласка у компанију. Ви на почетку пролазите кроз различите тимове и бирате тим који вам се највише свиђа и који одговара вашим вјештинама. То ћу и ја искористити те изабрати тим који ми се свиђа и ту започети своју каријеру“, каже Стругар.

Један радни дан у Facebook-у, истиче Стругар, сличан је по броју сати другим пословима, али додаје да вас ту нико неће пратити када сте ушли у компанију и када сте изашли.

„Ви себи одређујете када хоћете да радите, поготово ако сте софтверски инжењер. Дан обично почиње састанцима које треба да испоштујете, док сам број радних сати зависи од ваше жеље за доказивањем и напредовањем. Волио бих истаћи да одлуке у Facebook-у не иду само од врха ка доље (top down), него и одоздо ка горе (bottom-up) и да инжењери имају велику аутономију и слободу у раду“, каже он.

Како истиче, није тајна да послодавци попут Facebook-a имају најбоље услове за своје запосленике, желећи на тај начин привући најбоље таленте.

Управо стога њихов цијели пакет – од бенефита до плате – је веома примамљив, поготово за нове и младе инжењере.

„Запосленици имају повластице које ја нисам све успио ни увидјети, али, рецимо, путовање до посла и назад је обезбијеђено. Затим, увијек добијете своту новца коју можете искористити за теретане и велнес јер се Facebook не фокусира само на рад, него и на физичко и ментално здравље запосленика. Такође, сваки инжењер или дизајнер може да узме курс за усавршавање и Facebook ће све то платити“ , открива Стругар.

Он иначе сматра да свијет ИТ технологија и програмирања има још доста простора за развијање.

„Много талента је потребно уложити да би се неки замишљени циљеви завршили. Најбаналнији примјер за то су мобилни уређаји који се из године у годину развијају. Међутим, неке ствари као што су вјештачка интелигенција или цијела област роботике захтијевају велика знања из области математике, физике и других природних наука, те због тога треба уложити још више талента у тим областима како би се идеје које су већ замишљене реализовале“, наводи Стругар.

Подијели...
Извор
Независне

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!