Требиње

У Требињу отворена пословница ИРБ-а за Херцеговину

Пословница Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске за Херцеговину отворена је данас у Требињу.

Пословницу су отворили министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, директор ИРБ-а Дражен Врховац и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Видовићева је након отварања рекла да ИРБ газдује државним капиталом и основан је са задаћом да буде најповољнија банка становницима и привредницима Републике Српске.

„Ту су линије за привреднике и линије за рјешавање стамбених кредита. ИРБ је до сада оправдао повјерење и многим привредницима и грађанима омогућио да ријеше своје стамбено питање“, рекла је Видовићева новинарима.

Она је додала да је проширење канцеларија ИРБ-а у Републици Српској добро јер ће људи моћи да дођу да се консултују, али и да изнесу идеје како би ИРБ поправио пословање.

Петричевић је рекао да ресорно министарство уско сарађује са ИРБ-ом, те додао да је у току реализација компоненте два са Свјетском банком у оквиру које је обезбијеђено 1.900.000 евра који су дјелимично пласирани у овој години.

„По том основу ћемо имати јавни позив за подршку инвестиционим пројектима, за набавку нових технологија и за идућу годину“, рекао је Петричевић.

Врховац је рекао да је ширење мреже пословница знак стабилности и успјешног пословања банке, а за херцеговачке привреднике подршка.

Он је навео да ће ИРБ путем својих пословница моћи да ради квалитетнији мониторинг јер је веома важно да средства имају строгу намјену за коју су и одобрена.

„Ускоро очекујемо да презентујемо наш нови аранжман који смо, заједно са Министарством финансија, урадили са Свјетском банком од преко 40 милиона КМ. Средства ће бити директно усмјерена за привреднике који су имали пад прихода на основу пандемије. То је још једна директна подршка нашим привредницима“, рекао је Врховац.

Он је истакао да је отварање пословнице знак подршке Владе Републике Српске.

Ћурић је рекао да је отварање канцеларије ИРБ-а у Требињу значајно, јер је у посљедње три године путем ИРБ-а инвестирао у град кроз разне пројекте више од 400.000 КМ.

Он је изразио наду да ће тај износ у будућности да буде и већи.

Подијели...
Извор
Град Требиње

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!