Привреда

Република Српска планира градњу соларних електрана на напуштеним коповима угља

Република Српска планира градњу соларних електрана веће снаге на искоришћеним коповима угља у оквиру Рудника и Термоелектране (РиТЕ) „Угљевик“ који послује као дио Мјешовитог Холдинга Електропривреде Републике Српске (ЕРС).

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да у наредном периоду Република Српска жели да повећа обим инвестиција у сектор енергетике и планира да гради нове вјетроелектране, соларне електране, хидроелектране. Важан носилац тих послова и инвестиционе активности требало би да буде ЕРС, рекао је Ђокић приликом посјете РиТЕ Угљевик.

Делегација Електропривреде Републике Српске предвођена извршним директором за инвестиције и развој Јовицом Влатковићем потписала је са њемачком фирмом GOPA Intec International energy Consultants уговор за ПИК консултанта за израду пројектне документације и надзор на изградњи вјетроелектране Хргуд.

У наредном периоду слиједи припрема тендерске документације за изградњу прве вјетроелектране у Републици Српској инсталисане снаге 48 МW и просјечне годишње производње 126 GWh.

Кредит за пројекат обезбиједила је њемачка KfW банка крајем 2016. Године.

Вриједност пројекта је 64,3 милиона евра од чега је 60 милиона обезбедила њемачка KfW банка, а остатак ЕРС. Кредит је одобрен крајем 2016. године.

Вјетропарк Хргуд је један од стратешких пројеката ЕРС-а уз хидроелектране Дабар, Бук Бијела, Бистрица, као и соларну електрану Требиње 1. Компанија планира да у наредном периоду изгради електране на обновљиве изворе инсталисане снаге 1.000 MW.

Ђокић је нагласио да је са пословодством РиТЕ Угљевик размотрио градњу соларних електрана на коповима угља који више нису у функцији.

Осим копова РиТЕ Угљевик фотонапонске електране би могле да се граде и на још неколико локација.

Разговарало се о рекултивацији земљишта на којем је обављана експлоатација угља и разматра се опција да се на тим локацијама граде велике соларне електране, али и на још неколико подручја у Републици Српској, најавио је Ђокић.

Прва фаза реорганизације ЕРС-а, како је навео, завршена је раздвајањем дјелатности у оквиру дистрибутивних предузећа, а у наредних годину дана слиједи реструктуирање производних фирми.

Градња соларних електрана на напуштеним коповима угља и депонијама пепела и шљаке се често примјењује у декарбонизацији и енергетској транзицији широм свијета. То је један од најбољих начина да се искористи земља на којој је завршена експлоатација угља и инфраструктура која се користила у те сврхе, а на крају и повећа производња зелене енергије.

Сјеверна Македонија већ гради три електране на коповима

Ако се погледа регион, тим путем је већ кренула Сјеверна Македонија, која је одмакла најдаље јер на коповима Осломеј већ гради три соларне електране – једну од 10 МW и двије од по 50 МW. Сличне пројекте најавиле су и Електропривреда БиХ, Електропривреда Србије, румунска Олтениа и грчки ППЦ.

Стиже неповољан период за све термоелектране у свијету

Министар Петар Ђокић је нагласио да је Републка Српска под притиском Енергетске заједнице и глобалних дешавања због климатских промјена која подразумијевају активности на смањењу штетних емисија како би се смањило загријевање планете.

Ђокић је нагласио да због тога стиже неповољан период за све термоелектране у свијету јер је циљ да се производња енергије из угља заустави.

Министар је нагаласио да ће РС урадити све да ова електрана на угаљ ради што дуже, због чега је било важно да је завршен пројекат одсумпоравања, који јој је продужио животни вијек.

Подијели...
Извор
Енергетски портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!