Политика

Додик: Биће смијењен свако против кога буде поднесен тужбени захтјев

Предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио је да ће ускоро бити одржан партијски састанак на којем ће бити донесен закључак да свако против кога из било којег разлога буде поднесен тужбени захтјев за истрагу, буде смијењен.

– Желим да уведем једну сасвим нову праксу, без обзира што не вјерујем корумпираном тужилаштву, да све доведе до краја – рекао је Додик и додао да је немогуће бити перфектан у ситуацији гдје је држава у расулу.

Додик је поручио да власт у Републици Српској улаже све напоре да се обезбиједи кисеоник, додајући да се у БиХ ствара монопол и да је доказ за то прича о издавању дозволе њемачкој компанији Месер.

– То је бизнис варијанта. Ријеч је о Њемачкој компанији и ПДП се хвали да има добре односе са Нијемцима. Можда је то све заједно договорено – рекао је Додик за АТВ.

Он је оцијенио да је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ, умјесто да уведе ред, причом о кисеонику направила неред.

Према његовим ријечима, и овај проблем у БиХ, у којој се све одлучује политички, веома тешко ријешити.

Додик сматра да је директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак требао да напише писмо у којем би указао на проблем са процедурама и да рок за рјешење проблема.

– Снабдијевање кисеоником је ишло устаљеном процедуром све док они нису направили тај фамозни правилник. Знам човјека из Лакташа који је имао аутомеханичарску радњу у вријеме када се десио случај са бебама 1992. године, који је на позив радија одвезао кисеоник који је он користио и примали су га људи. Тај кисеоник није направио проблем, а сада су дошли неки мангупи који све сврставају у процедуре – рекао је Додик.

Он сматра да је било довољно обавијестити да је ријеч о процедури и дати рок за отклањање процедуралних кочница.

Додик је напоменуо да су СДС и ПДП, када су били на власти, у прва три мјесеца избацили сав кадар СНСД-а који је био на руководећим позицијама, без обзира колико су трајали мандати.

– БиХ је због тога морала да плати казне. Ја сам сматрао да треба сачекати да људима који су изабрани на те функције истекне мандат, па поново именовати неке друге. Тако је и остао Золак који је очигледно манипулисао са свим тим. Мени је жао да постоји човјек те врсте – рекао је Додик.

Он је навео да постоје докази да кисеоник има најбоље могуће карактеристике и да то нико не може оспорити.

Говорећи о протестима опозиције, Додик је рекао да у протестима које организују и најављују странке из опозиције нема политике, већ само харанга.

– Чињеница да су они митинг представили као митинг читаве Републике Српске очигледно говори о дебаклу. Толико мало људи, поларизација између њих, звиждање једних другима, туче и гурање које су свједочили сами између себе, говори да су они потпуно неартикулисана структура која нема ничега заједничког, осим мржње према Милораду Додику – рекао је лидер СНСД-а.

Према његовим ријечима, то није довољно да би он отишао.

– Ја ћу отићи онда када будем сигуран да је и власт и опозиција који ће сутра бити у Републици Српској спремна да брани, до краја, интересе Републике Српске, а за ове из опозиције нисам у то сигуран – оцијенио је Додик.

Он је рекао да је опозиција у парламенту донијела неки закључак само да би заштитила БН телевизију, која и није испоштовала одређене процедуре, наводећи да тај закључак уопште није релевантан јер је донесен на Представничком дому и није потврђен на Дому народа.

– Све се спекулише, ја немам кога позвати са друге стране на разговоре и договоре, да мало унормалимо ову ситуацију. Једино ми преостаје да се борим и ја ћу се борити. Немам разлога да одустајем. Све што смо радили, радили смо часно, а ако је међу нама било битанги нека се обрачунава правосуђе – рекао је Додик.

Истичући да нико није заштићен ни од кога, он је додао да има силно неповјерење према пракси да се тужбе пишу када БН ТВ и неки портали почну да пишу о нечему, или им тужилаштво прије тога то достави.

– За разлику од људи који мисле да сам свемогућ, ја ту ништа не могу да урадим, јер је правосуђе посебна грана власти у коју извршна и законодавна власт не смију да се мијешају. Покушавам да изградимо систем тог типа подјеле власти и демократских институција – рекао је Додик.

Међутим, како је навео, у Бањалуци сви знају како живе тужиоци и судије.

– За неке подршке за неке позиције у правосуђу ја сам добијао папире у којима се нудило чак 1,5 милиона евра само да ћутим о нечему, али ја нисам ћутао – закључио је Додик.

Подијели...
Преко
РТРС
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!