Привреда

У ХЕТ-у представљено идејно рјешење растерећења Билећког језера у периоду великих вода

Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ) планирају у оквиру надоградње пројекта “Горњи хоризонти” изградњу вишенамјенске акумулације и бране у Церничком пољу у Гацку да би се боље искористиле воде гатачког платоа за енергетске сврхе.

Како је речено, циљ формирања ове акумулације у Церничком пољу је да се успори дотицање вода бујичног карактера са гатачког платоа на простор Фатничког поља и акумулације “Билеће”, али и растерећење акумулације “Билећа” поготово у периоду екстремно великих вода.

“Све анализе, које су до сад урађене за потребе Горњих хоризоната, показале су да се један значајан дио вода гатачког платоа не може превести у акумулацију ‘Невесиње’. Дакле, анализиране су воде које се не могу у великој мјери превести и енергетски искористити на ХЕ “Дабар” и ХЕ „Невесиње“. Првенствени циљ пројекта је да се у периоду екстремно великих дотока задржи дио вода гатачког платоа прије доласка у акумулацију ‘Билећа’ и Фатничко поље и да се створе услови за флексибилни рад ХЕ ‘Дабар’. Акумулиране воде у Церничком пољу би, комбинацијом тунела и канала, довели на подручје Билеће и енергетски искористили прије уласка у акумулацију ‘Билећа’, што би у значајној мјери оплеменило предметни простор. Ово представља надоградњу Система Горњих хоризоната, за који су издати водни акти још 1976. године.”, рекао нам је Душко Вујовић, дипл. инжењер грађевинарства и руководилац Сектора за производњу и управљање водама и надзор над рализацијом овог пројекта.

Обрађивачи студије су: Енергопројект из Београда, Завод за водопривреду из Бијељине и Грађевински факултет из Београда.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!