Република Српска

Предсједница Српске Жељка Цвијановић борави у дводневној званичној посјети Мађарској

Предсједница Српске Жељка Цвијановић борави у дводневној званичној посјети Мађарској гдје се синоћ у Будимпешти сусрела са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Орбан присуствује концерту класичне музике у Националној концертној дворани заједно са Цвијановићевом и министром за породицу Каталин Новак.

Цвијановићева је јуче имала састанке са мађарским званичницима, министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, министром за породицу Каталин Новак и министром правде Јудит Варга.

Предсједица Српске каже да је на овим састанцима разговарано о три кључне тачке сарадње, а једна од њих је најављена иницијатива која се односи на успостављање фонда који ће бити намијењен за подршку средњим и малим предузећима у Републици Српској.

Цвијановић је изјавила је да су мађарски званичници са којима је данас разговарала у Будимпешти показали висок степен разумијевања прилика у Српској и висок ниво партнерства.

Она је оцијенила да ће овај фонд значити нешто ново у развојној димензији Српске и биће веома важан ослонац за даљу билатерналну сарадњу са Мађарском.

Цвијановићева је навела да су једна од тачака сарадње о којима је било ријеч и демографска питања на којима се већ ради неко вријеме.

– Много је добрих примјера које можемо да узмемо из програма демографске стратегије Мађарске и ту имамо апсолуто подршку свих њихових институција – рекла је Цвијановићева.

– Весели ме да то није нека прича на дугом штапу, већ они предузимају ативности и предрадње да би се сва процедура завршила до крајна године, тако да би сљедеће године могли да имамо један такав фонд – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је са мађарском министарком правде разговарала о свим питањима које се односе на реформу правосуђа, на све оно што Српска предузима на европском путу, односно на путу прављења бољег амбијента за грађане.

– У склопу тога је и кретање према ЕУ, мада смо ми прилично песимистични да су то ствари које ће се брзо дешавати – рекла је Цвијановићева.

Она каже да је срећна што је Српска у групи земаља са којима Мађарска жели да дијели своја искуства, којима жели да буде на услузи и код којих жели да дјелује.

– Видјела сам велику посвећеност свих чланова мађарске владе са којима сам данас разговарала према ономе што су национална опредјељења и циљеви, према ономе што је јака држава која показује своје капацитете, али није шкрта држава, него она која жели да дијели своја искуства са другима – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да постоји читав низ тема о којима Српска и Мађарска имају сагласност, а једна од тих ствари се односи и на мигранску кризу.

– Њихово интересовање било је везано за ту тему и поновила сам став Српске да ми нећемо успостављати мигрантске центре. Ми не можемо да примамо избјеглице или мигранте за које не знамо када ће моћи да оду даље, а они су се упутили ка ЕУ, а не ка нашим просторима – рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да то нарушава баланс националног, етничког и може произвести оптерећење у економском, социјалном и здравственом смислу.

– Ако велика Европа не жели да прима миграте, онда не знам зашто бисмо ми представљали станицу на којој ће се они задржати – каже Цвијановићева.

Она је истакла да је радује висок ниво међуинституционалне сарадње између Српске и Мађарске и политичког разумијевања за све оне процесе који се дешавају у региону, али и посвећеност према Републици Српској.

– То се манифестовало кроз различитите посјете и активности које смо имали у претходних неколико гдина, а посебно у протекле три године. Свакако су ту кључне особе предсједник Додик и Орбан који су започели једну такву сарадњу, а онда смо ми кроз институције на све могуће начине покушали да је унаприједимо – рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је актуелна Влада Мађарске јака и снажна Влада која зна шта су национални приоритети и како да се бори на том плану, како да тражи своје мјесто у ЕУ.

– Институције Српске и грађани треба да буду поносни што имају некога ко је искрени партнер у нашим настојањима да правимо боље друштво, да развијамо економију и да се боримо са свим оним што су изазови модерног свијета – рекла је Цвијановићева.

Оа је навела да је Републици Српској изузетно важно да има оваквог партнера који је члан ЕУ и који са њом гради партнертске односе.

Данас, другог дана посјете, Цвијановићева ће посјетити Српско забавиште, основну школу, Гимназију, колегијум и библиотеку “Никола Тесла” у Будимпешти, а у 19.00 часова присуствоваће концерту културно-умјетничког друштва “Табан”.

Подијели...
Извор
Еуроблиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!