Мостар

Брнабић: Почетак изградње аеродрома у Требињу наредне године (ВИДЕО)

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изразила је наду да ће изградња аеродрома Требиње почети наредне године и истакла да је поносна што Србија има економску моћ да инвестира у такав пројекат.

Брнабићева је изјавила новинарима у Мостару да је тренутно у фази завршетак експропријације, а да слиједи израда пројектно-техничке документације.

– То је већ почело и надам се да ћемо 2022. кренути да градимо аеродром. Ја сам очекивала да то урадимо већ 2021, али све нас је мало успорила пандемија корона вируса тако да је све ишло спорије, али ту смо, улажемо, издвојили смо знатна средства из буџета за 2021. годину. Издвајамо сада буџетом за 2022. додатна средства и настављамо са тим пројектом – нагласила је Брнабићева.

Одговарајаћи на питање новинара да постоје нагађања да би то могао бити војни аеродром, Брнабићева је рекла да никада до сада није чула да би могао бити војни аеродром нити било какво нагађање.

Брнабићева сматра да је тај аеродром у корист свима и да је пројекат од регионалног значаја.

– Он је важан за Требиње, а самим тим је важан и за Републику Српску. Важан је за БиХ као још један аеродром, а ја га видим као важног и од велике користи за Хрватску, зато што ће помоћи да додатни туристи долазе у Дубровник и на хрватску обалу – нагласила је Брнабићева.

Она је додала да је поносна и да јој је драго што Србија има економску моћ и економску снагу да инвестира у такав пројекат.

БРНАБИЋ: НЕ ВИДИМ ПРОБЛЕМ СА ДОДЈЕЛОМ КОНЦЕСИЈЕ ЗА ХЕ БУК БИЈЕЛА

Брнабићева је изјавила да не види зашто би било проблема у вези са додјелом концесије за изградњу Хидроелектране Бук Бијела и да се припремни радови настављају, јер је то значајан енергетски ресурс и за Републику Српску и за БиХ.

– Чекамо одлуке Уставног суда БиХ, а до тада се настављају припремни радови. Што више имамо наших извора енергије то боље, а посебно сада када се спрема „енергетска олуја“ у Европи, јер је ова ХЕ зелени извор енергије – рекла је Брнабићева у Мостару.

Она је рекла да је концесија за ХЕ Бук Бијела добијена на исти начин као што су добијене све остале концесије у БиХ.

– О таквој концесији се разговарало прије неколико година и са партнером из Њемачке, тако да не видим да овдје постоји проблем. Ми смо урадили правну анализу као и за сваку другу инвестицију и нисмо видјели проблем. Надам се да ће тако и бити – рекла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, сви такви пројекти су добијали сагласност за концесију само од локалне власти.

– Урадили смо више од сто анализа различитих концесија које су урађене на исти начин. Уколико постоји правна несигурност са овом концесијом, то би значило да постоји проблем са свим осталим концесијама које су прије тога даване – констатовала је Брнабићева.

Она је закључила да то заиста доводи до правне несигурности која није добра за инвестициони амбијент за било кога, а не само за инвестиције из Србије.

Подијели...
Извор
РТРТС
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!