Република Српска

Брука и срамота! Ево како изгледа и шта (не)пише на спомен обиљежју убијеним Србима на Казанима

Градско вијеће Сарајева једногласно је усвојило Нацрт одлуке о подизању спомен-обиљежја Казани на Требевићу као почаст Србима убијеним током рата.

Приједлог да ту буде подигнуто спомен-обиљежје упутила је градоначелница Сарајева Бењамина Карић и јавно се похвалила тиме да је идејни творац изгледа споменика управо она као и да ће Град Сарајево преузети активности на подизању Спомен обиљежја укључујући финансирање постављања.

Споменик жртвама на Казанима који су убијени само зато што су Срби нема никаква вјерска обиљежја попут православног крста, ни које су националнисти, нити ко их је убио.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић истакао је да је нови приједлог градоначелнице Сарајева Бењамине Карић о подизању спомен-обиљлежја Казани на Требевићу апсолутно неприхватљив и увредљив за представнике српског народа.

На споменику ће, према приједлогу Градоначелнице, писати: „Заувијек ћемо се, с тугом и поштовањем, сјећати наших убијених суграђана“, а испод су наведена имена само 17 жртава и све то још латиничним писмом.

Из неприступачне јаме Казани на падинама Требевића ексхумирано је 29 посмртних остатака, углавном српских цивила, а постоје сумње да их је више убијено и бачено у њу јер су убијени цивили бацани у јаме, посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ наводе да власти Србије и Српске треба заједнички да подигну споменик на Врацама за свих 836 Срба убијених у граду Сарајеву.

Тај споменик био био за све Србе, цивиле, који су били наивни и остали у својим кућама, верујући Муслиманима. Те људе су водили да им копају ровове, а онда су их убијали и бацали у јаме. Нису ту у питању само Казани, на Требевићу је убијено преко 200 људи. Више од 25 година се не зна гдје су им кости – истичу из овог Одбора.

Подијели...
Извор
Билећа Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!