Љубиње

Ево зашто у Љубињу скоро и да нема короне

У јуну прошле године, малена источнохерцеговача општина Љубиње била је жестоко погођена тадашњим таласом вируса короне. Десетине грађана Љубиња са тешким клиничким сликама било је на болничком лијечењу у Требињу, Фочи и Невесињу. Многи се се са опаком болешћу нису изборили. Запослени у Дому здравља и амбуланти доктора Саве Новокмета крајњим напорима успјели су да се изборе са са пандемијом

У најновијем таласу опаког вируса слика је битно другачија. Короне у Љубињу сада има само спорадично и у траговима.

“Од почетка новог таласа имали смо 19 пацијената позитивних на вирус корону” рекла је Свјетлана Војчић за Нашу Херцеговину, директор Дома здравља у Љубињу

“Тренутно имамо два активна случаја, а хоспитализован није нико. Два пацијента била су на болничком лијечењу али су се опоравили.”

За релативно добро епидемиолошко стање у Љубињу, медицински радници тврде, одговорна је врло велика епидемиолошка свијест становништва које се масовно ваксинисало али и стечени имунитет из ранијих таласа вируса короне

“Тренутно је у Љубињу барем једном дозом вакцинисано у двије здравствене установе 1577 грађана, што је готово 70 процената одраслог становништва и што је скоро двоструко више од републичког просјека” каже Свјетлана Војчић”

То није коначан број, јер има појединаца који су се вакцинисали у Србији. Од укупног броја обољелих у овом таласу три особе су биле потпуно или дјелимично вакцинисане а били су са релативмо лакшим клиничким сликама.

Војчићева поручује да није вријеме за опуштање, да се становништво треба придржавати епидемиолошких мјера, те позива оне који се још нису вакцинисали да то учине, јер евидентно је, баш на примјеру мале средине као што је Љубиње, да вакцинисање даје резултате.

Подијели...
Извор
Наша Херцеговина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!