Друштво

Забрањен улазак вакцинисаним грађанима БиХ у Чешку

Свим држављанима Босне и Херцеговине који су вакцину против коронавируса примили у својој земљи тренутно није дозвољен улазак у Чешку, а разлог томе је чињеница да у Босни и Херцеговини не постоји јединствена национална потврда о вакцинацији, јавља агенција Анадолија.

Амбасадорица Босне и Херцеговине у Чешкој Републици Мартина Млинаревић Сопта указала је на проблем непостојања унифицираног јединственог QR кода на цертификатима о вакцинацији у БиХ, односно чињеницу да грађани БиХ имају цертификате са QR кодовима које издаје РС, Дистрикт Брчко и сваки кантон ФБиХ за себе.

У посту на свом Facebook профилу Млинаревић Сопта истакла је како је у овим тренуцима “Босна и Херцеговина једина земља која нема заједничку, националну потврду о вакцинацији”.

“Немамо ми много тога заједничког, можда ће сад неко рећи. Радећи од првог тренутка као амбасадор Босне и Херцеговине мој рад је у потпуности заједнички, за наше људе у сваком трену и апсолутно не прихватам да по било чему буду деградирани од осталих и да се то правда комплексним политичким уређењем. Па ни кад се ради о потврдама о вакцинацији”, навела је Млинаревић Сопта.

Појашњава како је с погоршањем епидемиолошке слике свуда, па тако и у Босни и Херцеговини, Чешка Република ставила БиХ на своју тамноцрвену листу за улазак у земљу.

“У овом тренутку у земљу могу ући они који имају ваљане цертификате о вакцинацији и вакцине одобрене од стране ЕМА-е, односно ЕУ. Што ће у даљем току рећи да у Чешку Републику могу ући они држављани БиХ који су вакцинисани у Србији или Хрватској или било гдје другдје у Европи чији се цертификат признаје, обзиром да је Чешка направила своју листу земаља чије цертификате признаје”, наводи Млинаревић Сопта, те наставља:

“Данима радимо са чешким институцијама на наведеној теми, објашњавајући компликовану ситуацију по којој наши грађани имају цертификате с QR кодовима које издаје РС, Дистрикт Брчко и сваки кантон ФБиХ за себе, а унифицирани, заједнички цертификат немамо, нити ћемо какве су прилике ни имати.”

Подвлачи како су чешка страна и институције пријатељи и партнери БиХ, те су покушавајући изнаћи рјешење за грађане БиХ затражили да се доставе специмени наведених потврда, те како очекују да ће бх. надлежна тијела послати. Млинаревић Сопта додаје да када буду имали информацију да су БиХ уврстили на листу земаља чије потврде признају, јавност ће бити обавјештена.

“Апелујем на власти у нашој земљи да личне и страначке несугласице ставе пострани кад се ради бар о основним правима појединца, који је мирно поштовао све одредбе, рестрикције, локдаунове, вакцинисао се, те сад опет, наилази на потешкоће гледе слободног кретања ради сложеног бирократског система у земљи. Наши грађани, ма како да се звали, ма гдје да живјели, уколико су вакцинисани вакцинама које признаје ЕУ, заслужују да буду третирани исто као остатак ЕУ и то им се мора омогућити”, закључила је Млинаревић Сопта.

Извор:АНАДОЛИЈА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!