Требиње

У Требињу отворена „Крајишка кућа“

Градоначелник Мирко Ћурић отворио је у центру Требиња, заједно са Драшком Илићем, директором Центра за развој пољопривреде и села Града Бањалука и директором Аграрног фонда Града Требиња Веселином Дутином, објекат „Крајишке куће“, у коме ће се на око 60 квадрата продавати више од 500 крајишких производа са 120 газдинстава из Бањалуке и оног дијела Крајине који јој гравитира.

„У питању је објекат на коме се већ дуже времена ради, након споразума којим су два града, Требиње и Бањалука потписали сарадњу, а ово је само дио те сарадње, у којој Херцеговачка кућа у Бањалуци већ послује и то врло успјешно, па нема разлога да такав случај не буде и са Крајишком кућом на југу Републике Српске“, рекао је Илић.

Напомињући да оба објекта представљају својеврсне брендове и да запошљавају велики број људи, првенствено произвођача, он је рекао да кооперантска пољопривредна газдинства сада немају проблема са пласманом производа, али се нуди посао и онима који се баве амбалажом, сертификовањем производа и на крају самим продавцима.

„Нашим грађанима се нуде домаћи производи, туристима да пробају оно што је аутентично, наше, а држави самој корист да смањи извоз капитала за увоз непотребних страних производа када имамо своје, али је у овим производима и здравље наших грађана, навикнутим на домаћи производ“,навео је Илић.

Он је позвао све оне који имају пољопривредну производњу, а немају прераду, да се укључе у пројекат, јер ће им у том смислу бити пружена помоћ, као и код пласмана, јер се,  поред Требиња и Бањалуке, “Крајишка кућа” отварати и у Београду и Новом Саду, заједно са “Херцеговачком кућом”, као и у Бечу.

„Од данас у Требињу на једном мјесту имамо све крајишке производе, од најбољих крајишких ракија, преко џемова, односно, кисело-слатког програма, те крафт пива која су јако популарна у Крајини и све оно што је аутентично крајишко, а Требињци, односно, Херцеговци до сада нису имали прилику да купе овдје“, казао је Дутина.

Замисао да се и на овај начин оствари сарадња двије локалне заједнице, али и већи профит пољопривредника, потекла је, како је подсјетио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, од водећих људи Бањалуке и Требиња, на чему је и овом приликом за сарадњу захвалио бившем градоначелнику Игору Радојичићу.

„Остваривши наше прве циљеве, нисмо стали на том пројекту и наставили смо да отварамо нове објекте, да склапамо споразуме, да продајемо домаће производе који су провјерени и испитани и које ћемо продавати и у Србији и у Бечу, али и у осталим представништвима гдје је то могуће“, истакао је градоначелник Ћурић.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!