Невесиње

У Невесињу ће се градити трећа велика соларна електрана у Херцеговини

Влада Републике Српске донијела је одлуку да покрене процедуру за додјелу концесије за соларну електрану Невесиње и задужила Министарство енергетике и рударства да спроведе процедуру.

Одлука је донијета на основу захтјева фирме Етмаx из Бањалуке која тражи од Владе Републике Српске концесију за изградњу и коришћење соларне електране Невесиње инсталисане снаге 60 мегавата (МW). То ће бити трећа велика соларна електрана у Херцеговини.

Инвестиција у соларну електрану процијењена је на 104,3 милиона марака (53,3 милиона евра), а очекивана годишња производња је 84 GWh. Иначе, фирма Етмаx се бави пројектовањем, развојем и изградњом фотонапонских електрана.

Одлуком Владе утврђени су услови за додјелу концесије, која ће бити потписана на период до 50 година. Етмаx ће на име концесије морати да уплати једнократни износ од 521.808 конвертибилних марака (267.000 евра), док ће за сваки произведени MWh електричне енергије морати да издвоји 5,5 марака (2,8 евра).

Министарство енергетике и рударства, које ће спровести преговарачки поступак, има рок од 60 дана да Влади достави извјештај, приједлог рјешења о додјели концесије и приједлог уговора о концесији.

Новац за градњу соларне електране Етмаx ће обезбиједити преко кредита.

Преговарачки поступак почиње достављањем понуде и студије оправданости Влади од стране потенцијалног концесионара. Уговором о концесији, како се наводи у одлуци, ближе ће се одредити обавезе концесионара.

Новац за градњу соларне електране Етмаx ће обезбиједити преко кредита, а у пројекту ће имати неколико партнера.

Република Српске је досад издала двије концесије за градњу соларних електрана. У јулу прошле године потписан је уговор о концесији са фирмом ЕФТ за електрану Билећа, а у октобру је додијељена концесија државној компанији Електропривреда Републике Српске (ЕРС) за соларни парк Требиње 1.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!