Требиње

Требиње добија истраживачку станицу по узору на Петницу

Пројекат истраживачке станице, коју, по узору на србијанску Петницу, планирају покренути у Требињу захваљујући Фондацији Ристе и Трифуна Петровића, који су своју имовину у Београду оставили овом граду ради оснивања поменуте станице, поново је активиран.

Пројекат је најприје био замишљен да се реализује у школском објекту у селу Згоњево, али је потребно много средстава да се он реновира, па ће се разматрати још неке опције.

„Милион марака је на рачуну и стоји на располагању, али то није тако једноставно, јер се од поменуте суме, према строгим клаузулама, може искористити око 300.000 марака, што није довољно за реализацију плана једне модерне педагошке установе која би била читав један систем, од бравка до рада талената у овој станици, због чега треба добро сагледати све могућности и искомбиновати услове које имамо“, каже Слађана Скочајић, начелница Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање града Требиња.

У комбинацији су, како каже и како је наведено и на недавно одржаном засједању локалне скупштине, и неки простори у граду, попут нове гимназије, објекта који гради бизнисмен Родољуб Драшковић и који ће бити модерно и функционално опремљен, са свим потребним савременим училима и другим средствима за рад.

Због тога су и градски одборници били сагласни да је потребно у будућности сагледати могућности компаративног рада у простору нове гимназије и просторијама у селу Згоњеву. Простору новог гимназијског објекта у прилог иде и чињеница да су у близини Студентски и Ђачки дом, заједно са мензом, што би на једном мјесту заокружило овај процес онако како је и замишљен.

ФОТО:Драгослав Бањак

„И Петница функционише на тај начин, да се на једном мјесту организује рад ученика и да располаже условима за боравак, што је у овом случају идеално рјешење, јер су смјештајни капацитети, заједно са исхраном, одмах преко пута зграде нове гимназије“, каже Драгослав Бањак, предсједник Скупштине града Требиња, који је од почетка укључен у реализацију овог пројекта.

Браћа Ристо и Трифун Петровић су своју имовину у Београду завјештањем оставили подручној школи у селу Згоњево, која припада Основној школи „Вук Караџић“ из Требиња, а која је угашена 1980. године због недостатка ђака.

Завјештане некретнине годинама су доносиле приход од ренте, од које је било предвиђено да се школа обнавља училима и књигама, такође и њено боље одржавање, као и стипендирање надарених ученика, посебно ученика из Згоњева, а касније се Фондација одлучила на нове активности.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!