Привреда

Просјечна плата у РС наставља да расте. Ево колико је износила у августу

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) исплаћена у августу 2021. године у Републици Српској износила је 1.025 КМ.

Према подацима Завода за статистику РС августовска плата је номинално већа од јулске за 0,6 одсто, а реално за 0,4 одсто, када је просјечна плата у Српској износила 1.019 КМ и то је био први пут да је премашила „магични износ“ од 1.000 КМ.

Ако се пореди са подацима из прошле године, августовска просјечна плата је већа за 6,5 одсто у односу на исти мјесец лани.

Просјечна бруто плата исплаћена у августу 2021. године износила је 1.567 КМ.

Посматрано по подручјима, највиша просјечна плата након опорезивања исплаћена је, као и обично, у подручју финансијске дјелатности и осигурања – 1.501 КМ, а најнижа у пружању смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство -743 КМ.

У августу 2021. године, у односу на исти мјесец претходне године, сва подручја остварила су номинални раст плате, а највећи је забиљежен у подручјима административне и помоћне услужне дјелатности од 23,4 одсто, вађење руда и камена 11,5 одсто и грађевинарство 11,4 одсто.

Истовремено су расле и цијене, а од 12 главних одјељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене су у осам, а ниже у четири категорије.

Највећи годишњи раст цијена у августу 2021. године забиљежен је у превозу од 9,8 одсто усљед виших цијена у групи горива и мазива од 17,7 одсто, затим у одјељку хране и безалкохолна пића, гдје се највиши скок цијена биљежи у групи уља и масноће од 24,3 одсто, а значајније су поскупљивали и пакет аранжмана за одмор, те услуге рекреације и спорта.

Извор:МОНДО

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!