Република Српска

Проглас радницима: Ко није вакцинисан или нема негативан тест не може у фабрику

Запослени који нису хтјели да се вакцинишу, а накнадно оболе од вируса корона, неће имати исти третман као вакцинисани запослени на обичном боловању.

Ово је само једна од порука упућених радницима у једном дубичком предузећу, путем званичног обавјештења. Послодавац позива запослене да се одазову масовној вакцинацији, која ће бити организована и у самој фирми; у супротном, мораће испоштовати нова правила како би могли доћи на радно мјесто.

Фотографија дописа објављена је у ФБ групи “Црна листа послодаваца Српске”.

– Запослени који нису хтјели да се вакцинишу, мораће на радном мјесту показати негативан ПЦР или антигентски тест. Они који не буду имали потврду о вакцинацији или негативан тест неће моћи приступити радном мјесту, а о њиховом даљем статусу ће се одлучивати у складу с правилником о раду – наводи се између осталог у обавјештењу ове фирме.

Допис је изазвао праву расправу међу грађанима, а ставови варирају од тога да је ово кршење људских права и уцјена радника, па све до подршке послодавцу у намјери да заустави ширење заразне болести.

Српскаинфо је контактирала директора дубичке фирме, Дражена Видовића, за појашњење.

Он тврди да овим дописом никога не условљавају.

– Ја не отпуштам раднике. Позивам их и молим да се пријаве за вакцинацију путем Привредне коморе, због свог и здравља својих породица, али и саме фабрике која запошљава 380 људи. Ако бринемо о 380 породица, обезбјеђујемо посао, не дугујемо држави ништа, минимум који тражим у овим условима је да се људи пријаве за вакцинацију. Ако се не вакцинишу, радници не могу да уђу у фабрику, јер желим да заштитим здравље људи, радна мјеста и пословање – говори Видовић.

Радници који се не вакцинишу, мораће, каже, да доносе негативан ПЦР или антигенски тест у року који је прописао Институт за заштиту здравља.

– Или се вакцинишите или донесите негативан тест да бисте могли ући унутра, или потврду о прележаној инфекцији у задњих 60 дана. Онај ко не буде хтио ни једно ни друго, мораће нажалост отићи на чекање, док не размисли, док се не освијести – истиче он.

Напомиње да су прошле седмице на боловању имали више од 40 радника, од тога трећина с потврђеном инфекцијом.

– Хоћемо да превазиђемо тај проблем, јер се са 40 радника мање процес у производњи ремети – каже Видовић за Српскаинфо.

Он подсјећа да су власници ове фирме италијански инвеститори, те да је у Италији донесен закон да се јавни и приватни сектор морају вакцинисати да би радили.

– Ми тај закон немамо, али поступамо у оквиру постојећих закона о раду, о заштити здравља и средине. Тврдим да ће у врло кратком року и наша Влада и синдикати морати донијети закон како би регулисати сигурну средину за рад људи – закључује Видовић.

Подсјетимо, вакцинација против вируса корона у Српској је добровољна.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!