Хрватска

Милановић у УН: БиХ потребан оквир на принципима федерализма и децентрализације

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је пред Генералном скупштином УН у Њујорку да је БиХ за напредак потребан оквир који се заснива на принципима федерализма, децентрализације и легитимног представљања.

– Концепт конститутивног народа често је погрешно представљен као препрека једнаким правима свих грађана. Реформе у БиХ су насушна потреба – рекао је Милановић.

Он је истакао да се, нажалост, „наративи у БиХ често крећу између два упорно неостварива и неправедна циља – централизованог управљања и сепаратизма“.

– Сваки је деструктиван на свој начин и противан духу уставног оквира, који произлази из Дејтонско-париског споразума – сматра Милановић.

Када је ријеч о глобалним проблемима, предсједник Хрватске је у обраћању напоменуо да се више не могу игнорисати климатске промјене и да све учесталије миграције стварају бројне размирице.

Он је говорио је и о пандемији вируса корона, стању у Либији, Авганистану, о тероризму.

Извор:РТРС

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!