Здравље

Корона гута тоне кисеоника дневно

Маска, респиратор и „вјештачка плућа“ многима су једина нада да ће побиједити ковид и поново продисати пуним плућима, а у борби за сваки дах обољелих у болницама широм Републике Српске потроши се тоне кисеоника дневно.

Од појаве вируса корона у Српској, 5. марта прошле године, терапија медицинским гасом била је неопходна многима. Неки су и након „вјештачких плућа“ стали на своје ноге, док други нажалост нису добили ту битку.

„Потрошња кисеоника у посљедња два дана је у просјеку око 5.000 килограма на дан, што је пет пута више у односу на период прије пандемије“, навели су за „Глас Српске“ у УКЦ-у, додавши да се не праве залихе јер је потрошња континуирана. Појашњавају да постоји резервоар с течним кисеоником, који се у зависности од потрошње редовно допуњава, а капацитет резервоара је 20.000 килограма течног кисеоника.

Директор болнице у Градишци Рајко Додик рекао је да свака два дана потроше тону кисеоника, плус још 30 великих боца које се користе тамо гдје нема централног довода гаса, нагласивши да су и трошкови огромни.

„Прије пандемије на годишњем нивоу трошили смо око 60.000 марака за кисеоник, а сада нам за три или четири мјесеца треба 300.000 КМ“, рекао је Додик.

У требињској болници наводе да им је тренутна дневна потрошња кисеоника нешто више од 200 литара дневно, док су у периоду прије короне на дневном нивоу трошили око 30 литара.

„Обезбиједили смо цистерну кисеоника. Од 39 хоспитализованих, скоро 30 треба неки облик терапије кисеоником“ рекао је помоћник директора за медицинске послове у болници у Требињу Станко Буха.

У бијељинској Болници „Свети врачеви“ истакли су да је на лијечењу 59 ковид пацијената од којих 17 на респиратору, док су готово сви остали на мањим или већим дозама кисеоника.

„Због континуираног раста броја обољелих од короне, којима је неопходна хоспитализација, Кризни штаб Болнице је донио одлуку да се поново покрене рад ковид један болнице, односно старо грудно одјељење“, саопштили су из те здравствене установе.

Нагласили су да су раније затишје искористили да побољшају услове у ковид један болници, гдје су између осталог разведени медицински гасови те повећан број кисеоничких мјеста.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!