Република Српска

Додик: Никада веће јединство између Српске, Србије и СПЦ (ВИДЕО)

Никада није било веће јединство него данас између Републике Српске, Србије и Српске православне цркве, истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ на Свечаној Академији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

– Увијек смо стајали и бранили слободу своју. Наше писмо је било потребно да сачувамо свој идентитет. Један горостас за наш народ, а то је СПЦ, учинила је све да очува наш језик, писмо, наш говор, крсну славу, идентитет. Да није било СПЦ и њене борбе, изгубили би свој идентитет још за вријеме Османског царства – поручио је Додик.

Он је нагласио да свако са својим обавезама, брани и чува то јединство.

– Српско јединство подразумјева наше окупљање, нашу борбу у економији, а резултати нису мали. Изградња ауто-пута и многобројни заједнички пројекти су ту – додао је Додик.

Он је истакао да је Републике Српска гарант слободе српског народна на овим просторима.

– Не можемо да прихватимо било какво туторство које би ишло за тим да нас натјерају да живимо у нежељној земљи ради неких идеја остаршћеника, људи из различитих свјетских кабинета који желе овдје да нас приморају да живимо са Бошњацима и Хрватима у условима који су готово немогући – рекао је Додик.

Он је додао да је поносан што припада екипи политичара која је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем дошла до овог дана и изабрала 15. септембар који се обиљежава и слави.

– Срби су увијек тежили јединству, кључна српска ријеч у историји је слобода и јединство. Српски народ је увијек слободу освајао и никада је није заржававао само за себе, већ је дијелио и са другима као што је то учињено 1918. године наивно вјерујући да ослобађамо Хрвате, Словенце, муслимане – подсјетио је Додик.

Додик је рекао да је у Првом свјетском рату пола српске мушке популације изгинуло, 36 одсто укупног становништва, а српски народ је ту слободу дијелио са другима занесен идејом братства, што је другима само био историјски предах.

Он је поручио и ово:

– Ако је 20. вијек био вијек страдања српског народа, нека 21. буде вијек уједињења – закључио је Додик.

Погледајте комплетну Свечану академију поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе:

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!