Политика

Човић писао странцима: Имамо само три мјесеца, помозите

Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић упутио је писмо дипломатским представницима у Босни и Херцеговини у којем их позива да помогну у реформи Изборног закона, као кључном питању у БиХ.

„Прилике у којима се налазимо захтијевају да наша пажња буде посвећена кључним реформама пред којима се налазимо. Имајући то у виду, позивам Вас на помоћ док радимо на измјенама и допунама Изборног закона БиХ, процесу који мора бити довршен у предстојећа три мјесеца ове неизборне године и који захтијева ограничене уставне реформе. Постојећа дискриминација у нашем суставу мора коначно бити елиминирана, а једнакост осигурана и заштићена. Ово је критична компонента одржавања избора 2022. године“, написао је Човић у писму.

Подсјетио је да на политичко постигнуће у којему је и сама међународна заједница одиграла важну улогу – Мостарски споразум из јуна 2020.

„Овај политички споразум не само да је поставио темеље за одржавање Локалних избора у Граду Мостару, већ је и поставио темеље за заједнички прихваћену одговорност за измјене и допуне Изборног закона БиХ. Као често спомињан примјер конструктивног политичког дијалога, наша је колективна одговорност да не допустимо да такав примјер буде укаљан мањком одговорности за придржавање преузетих обавеза. Чињеница да Изборни закон мора бити озбиљно схваћен и журно ријешен се не може оспорити. Стога, све је важније да наш фокус остане неометен док се приближавамо коначним мјесецима прије 2022. године“, истиче Човић.

Наглашава на недавно фабрициране математичке информације које се односе на заступљеност или незаступљеност у појединим тијелима власти, а које су стављене пред представнике међународне заједнице у БиХ.

„Жалости ме да неки домаћи политички чимбеници још увијек не схваћају озбиљност ситуације, нити нашу одговорност и бенефиције искорака којега можемо подузети, бавећи се више потицањем дестабилизирајућих политичких наратива и уништавањем заглавног камена, темеља БиХ која почива на принципу конститутивности и легитимности представљања“, истиче Човић у писму и додаје дубоко свјестан прошлости, садашњости и будућности БиХ – једнакоправност, конститутивност, право на легитимно политичко представљање на свим административно-политичким разинама нису подложни политичком трговању нити математичкој превари.

„Уважене Ексцеленције, одговорно тврдим како су све политичке странке ХНС-а спремне активније се укључити у конструктиван дијалог о повећању функционалности ФБиХ те БиХ у цјелини када успјешно довршимо наш витални задатак измјене Изборног закона тијеком ове године. Важно је, држим, исказати и то како ће постизање договора о Изборном закону позитивно утјецати и на функционирање ФБиХ, као важан корак у исправном смјеру“, наглашава Човић и додаје сукладно с нашим дугогодишњим аспирацијама будућности у ЕУ и НАТО-у, наша преданост еуроатлантским интеграцијама је устрајна.

„Стога је важно нагласити како надолазећи позитивни помаци које можемо подузети имају снагу не само допринијети унутарњој стабилности, напретку и развоју БиХ, већ и нашој еуроатлантској будућности. Позивам све да испуне оно што је потребно, очекивано и интегрално за бољу Босну и Херцеговину“, наводи Човић у писму дипломатским представницима у БиХ.

На крају се Човић захвалио амбасадорима за сталну подршку напретку БиХ јер су они, како је истакао, били кључни судионици бројних важних процеса у БиХ.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!