Требиње

Требиње стратешко мјесто за РС. У уторак финални договори око аеродрома

Требиње јесте и остаје стратешко мјесто Републике Српске, мјесто у коме цвјета живот и у које људи долазе да га посјете и да у њему живе.

Ово је рекао српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик приликом данашње посјете Требињу, напомињући да и он сам у посљедњих неколико година веома радо посјесећује овај град, јер му је драго да приликом сваке посјете види у њему нешто ново, а радосна лица људи о свему томе најбоље свједоче.

“Требиње није више мјесто из кога људи одлазе, већ у њега радо долазе и то је јако важно и за житов у овом граду и у цијелој Републици Српској, јер, када само погледамо преко Засад поља, гдје се саде нови маслиници и виногради, али ничу и објекти попут Ватрогасног дома, увјерен сам да смо у протеклим годинама урадили праву ствар и да ћемо тако и наставити”, истакао је предсједник Додик након што је обишао нове маслињаке “Подрума Вукоје” и “Бутрекс рибарство” у Засад пољу на улазу у град.

Он је похвалио све вриједне привреднике Требиња који су, како каже, дали огроман допринос имиџу овога града, гдје предњачи Родољуб Драшковић који је изградио сјајну тирустичку дестинацију Град сунца, на коме му је и овом приликом предсједник Додик захвалио.

Присјећајући се почетака “Подрума Вукоје” када му се оснивач ове најпознатије винарије југоисточне Европе Зоран Вукоје обратио са понуђеним пројектом за који је требао подршку, предсједник Додик каже да је у старту увидио колико је то за Херцеговину била одлична прича и одмах ју је прихватио, да би Вукоје данас били покретачка снага цјелокупног винарства и виноградарства овога краја.

“Треба истаћи колики је то тада био скок, али и додати да ће ова породица и маслинарством направити један нови бренд, а ја ћу дати налог Министарству пољопривреде да овдје окупи заинтересоване произвођаче и да сагледамо шта су стимуланси који могу да буду корисни за нови бренд, јер је ово једини простор у Републици Српској и Србији који може да има засаде маслине и који треба искористити на добробит свих”, истакао је Додик.

Он је нагласио да ће Херцеговина осјетити напредак и кренути прогресивним развојем изградњом аеродрома, за који, како каже, у уторак у Бањалуци слиједи финализирање договора око изградње приступних путева и остале инфраструктуре потребне прије почетка саме градње овог објекта.

“Док Град донесе сва планска документа сасвим је јасан и почетак градње нове болнице у Требињу на већ одређеној локацији, а настављамо и радове на капиталном пројекту Фоча – Тјентиште, у склопу наставка радова на Чемерну, чиме ће се комплетирати ова инфрастуктура гдје је потребан само заједнички рад и саборност”, истакао је Додик.

О саборности је говорио и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, захваливши предсједнику Додику за дугогодишњу бригу о овом крају, без обзира на којој год функцији је био.

“Он је на свим тим функцијама оставио велики траг у Требињу и давао велику подршку нашој локалној заједници, инфраструктури, а посебно нашим привредницима и привреди која је и данас била главна тема наших разговора”, казао је Ћурић, захваливши и породици Вукоје која је одувијек била покретачка снага цјелокупног требињског винарства.

“Ако кажем да је данас у Требињу 23 винарије, а у цијелој Републици Српској их је 27 и све су углавном кренуле након што су Вукоје храбро закорачиле у овај посао, то заиста говори много, тако да не сумњами ни у нови бренд звани – маслина‚ који опет креће од породице Вукоје”, додао је Ћурић.

Власник “Подрума Вукоје” Радован Вукоје је захвалио и на посјети и на цјелокупној досадашњој помоћи коју су имали од предсједника Додик, напомињући да је и овога пута добио обећања да ће и убудуће имати ту помоћ.

“Велика је ствар када имате државу која размишља о својим произвођачима, а предсједник Додик је увијек био на тој страни развоја јер је био заједно са произвођачима и на томе смо му захвални”, истакао је Радован Вукоје.

Он је подсјетио да је ова виноградарска година добро кренула, да се очекују и квалитетна вина и добар пласман, те да туристи добрим дијелом управо због тих разлога хрле у Требиње.

Предсједник Додик је из Требиња продужио на састанак са новоименованим Митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем у манастиру Ждребаоник код Даниловграда, поручивши да му иде у посјету са великом радошћу, с обзиром да због познатих разога није могао бити на устоличењу, али и да му се захвали на цјелокупној истрајности на путу Српске православне цркве.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!