Република Српска

Српска би до 2025. требало да има око 250 километара ауто-пута

Директор „Аутопутева Републике Српске“ Душан Топић рекао је да би, уколико све буде ишло како је планирано, Српска до 2025. године требало да има око 250 километара ауто-пута.

Топић подсјећа да је ауто-пут од Вукосавља, преко Брчког и Бијељине, до границе са Србијом дефинисан као приоритет у пројектима Српске и да је планирано да буде реализован у неколико фаза.

Ријеч је о дужини од око 70 километара, а прва фаза подразумијева дионицу Брчко – Бијељина – Рача, те мост преко Саве код Раче.

Топић је подсјетио да је план парцелације за ову дионицу ауто-пута и гасовод усвојен у Народној скупштини Републике Српске крајем 2019, а завршено је око 90 одсто питања која се тичу имовинско-правних послова.

Уз то, Споразумом између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на изградњи ауто-пута, односно брзог пута Сарајево – Београд – Сарајево из исте године дефинисана је изградња моста у Рачи и заједничког граничног прелаза на територији Србије.

Топић каже да Србија финансира градњу моста која је у току, те да је у пројекат укључена и Турска.

– Меморандум између Савјета министара и компаније „Ташјапи“ је потписан у јуну, а на основу тога турска компанија је доставила приједлог комерцијалног уговора за пројектовање и изградњу дионице од Брчког до Раче који предвиђа пројектовање и изградњу у два лота – Брчко – Бијељина и Бијељина – Рача. Сви елементи су још у фази разматрања и рано је за било какво изјашњавање – рекао је Топић за „Глас Српске“.

„Зелено свјетло“ крајем прошле године добио је и план парцелације за дио од Вукосавља до Брчког, а почело је и рјешавање имовинско-правних односа.

Топић каже да је објављен међународни позив за финансирање, пројектовање и градњу те дионице ауто-пута путем такмичарског дијалога, а са двије компаније се иде у даље преговоре.

– Ранији јавни позив за финансирање, пројектовање и изградњу дионица Вукосавље – Брчко, Брчко – Бијељина и Бијељина – Рача је поништен због незадовољавајућих пријава. Након актуелизовања приче са Турском и конкретнијих корака за реализацију дионице Брчко – Бијељина – Рача, те исказане намјере Србије да финансира дио ове дионице, она је изостављена из новог јавног позива – појаснио је Топић.

Из Владе Републике Српске недавно је поручено да у октобру почиње изградња ауто-пута од Бањалуке до Приједора, о којој се говори дужи период. Топић је потврдио да концесионар, а ријеч је о кинеској компанији, у складу са уговором спроводи све активности на том пројекту.

– Како је најављено, за један мањи потез у општини Приједор концесионар је већ исходовао грађевинску дозволу и у октобру се очекује почетак радова. Ради се о изградњи надвожњака на локалном путу и дијела локалног пута – рекао је Топић.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!