Република СрпскаСрбија

Српска и Србија граде меморијални центар у Доњој Градини

Подијели...

Предсједник Србије Александар Вучић, Његова светост патријарх српски Порфирије и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик договорили су да Србија и Република Српска у Доњој Градини на мјесту некадашње усташког логора Јасеновац подигну меморијални центар, који ће бити свесрпско светилиште.

Вучић је послије састанка у Београду изјавио новинарима да су разговарали о 80 година од стварања намонструозније фабрике смрти у Европи – система логора Јасеновац.

“Током састанка смо били у контакту са Додиком. Данас смо коначно постигли договор и преносим потврду и Додика да у изградњи нечега што би требало да буде свесрпско светилиште на најтужнијем месту у Доњој Градини на територији Републике Српске, у БиХ, подигнемо велики меморијални центар”, рекао је Вучић.

Он је навео да би се тим меморијалним центром подсјетило и на све друге злочине над Србима на територијама које данас нису под контролом српског народа, да сјећање на српско име и презиме не буде затрто.

Вучић је рекао да ће огроман новац бити уложен, да ће 80 одсто уложити Србија, а 20 одсто Република Српска.

Према његовим ријечима, разговарано је и о томе на који начин да се оснажи култура памћења, да се учини све да не буду заборављене јасеновачке жртве, и о томе чиме држава може да помогне и СПЦ, која има изузетно значајну улогу у овом процесу.

“Чули смо и од патријарха и од владике пакрачког Јована о ситуацији у јасеновачком комплексу, где СПЦ има велики део објеката у свом власништву, које треба обновити”, навео је он.

Вучић је напоменуо да Република Српска и Додик учествују у обнови или помажу обнову српске школе у Јасеновцу, а да ће Србија учествовати у обнови многих других објеката, међу којима пакрачке библиотеке, владичанског двора, сједишта западнославонске епархије.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о томе да Музеј жртава геноцида добије нове просторије на Старом сајмишту у Београду, при чему прво треба ријешити неке имовинске односе, како би се од идуће године од 22. априла кренуло у обнову зграде која је на Сајмишту предвиђена за овај музеј.

Вучић је рекао да ће у међувремену покренути заједничку иницијативу да та лијева обала Саве, гдје ће бити овај музеј, добије назив “Обала јасеновачких жртава”, које обухватају не само Србе, него и Јевреје и Роме.

Разговарано је, додао је он, и о томе како да се светској јавности укаже кроз шта је све српски народ пролазио 80 година уназад, да се шири истина о томе и договорене су конкретне акције.

“Веома само задовољан што можемо да учестувјемо у нечему од историског значаја и за нашу земљу и наш народ и поносан што Србија и српски народ памти и никада неће заборавити ужасне злочне почињене у Јасеновцу над нашим и још неким другим народом”, истакао је Вучић.

Он је додао да се Србија данас не стиди својих жртва.

“То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело никада не буде заборављено”, рекао је Вучић.

Извор:Срна


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!