Србија

Нови Сад: Отворен први сајам електричних аутомобила

На Новосадском сајму у хали „Мастер“ данас је отворен дводневни сајам електричних и хибридних возила Елецтриц Вехицлес Даyс, који је окупио више излагача возила која троше електричну енергију као погонско гориво, као и опреме за еколошка возила, јавља Anadolu Agency (AA).

Поред електричних аутомобила, комби возила, мотоцикала и бицикала, на сајму се могу видети технологија пуњења и пуњачи, резултати различитих пројеката којима се промовише електромобилност, а у конференцијском делу током два дана на шест панела говориће се о свим аспектима везаних за еколошке аутомобиле: од технолошког развоја, пратеће законске регулативе, инфраструктуре до субвенција за куповину електричних и хибридних возила.

Манифестацију која се по први пут одвија у Новом Саду отворио новосадски градоначелник Милош Вучевић који је нагласио да ова сајамска приредба говори о будућности која нас чека.

„Није случајно што се ово дешава у Новом Саду, на Новосадском сајму имајући у виду да је Нови Сад ИТ центар, не само Србије, него и региона. Није чудо да та паметна заједница почиње да вуче град напред и није чудно када кажемо да смо сведоци четврте индустријске револуције и у Новом Саду“, појаснио је Вучевић.

Један од циљева манифестације јесте да окупи лидере у сфери електромобилности и да се јавности представе електрична и хибридна возила, али и да се поред стручног кадра окупе и људи који имају жељу и потребу да чују нешто више о тој теми.

Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду (ФТН) један је од организатора сајма електричних и хибридних возила, а професор Борис Думнић с тог факултета рекао је да је инфраструктура за електрична и хибридна возила у фази развоја, да постоји мрежа пуњача која је видљива и на европској мапи, али је то далеко од потребног. Такође, истиче да су у овим условима електрична возила изузетно корисна, као друго возило, за градске вожње и краће деонице јер су трошкови енергије и одржавања неупоредиво мањи од возила с унутрашњим сагоревањем.

У сајамској хали су изложене марке аутомобила као што је BMW, Мерцедес, Хјундаи, Карго, Имобилити, Мото грини, АББ, Порше, Volkswagen и Ауди. Али су ту и возила с факултета. Једно од њих је „Друмска стрела“, с Машинског факултета Београдског универзитета с којим су наступали на три формула студент такмичења у Европи.

Како за АА каже Богдан Чарапић, координатор тима „Друмска стрела“, ово је последњи модел тркачког аутомобила с унутрашњим сагоревањем, док ће следећа формула бити с електромотором, што ће бити прво такво конструисано возило на студентском нивоу.

„Имамо четири електрична мотора у сваком точку. Наши студенти увелико раде на концепту развијања батерија, акумулатора, телеметрије и генерално саме електронике на возилу, што је велики скок у односу на оно што смо навикли са возилима с унутрашњим саопштењем“, казао је Чарапић.

Манифестација под називом Electric Vehicles Days одржава се 9. и 10 септембра у Конгресном центру „Мастер“ уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, а у организацији компаније Нинамедиа и Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду.

Билећа Online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!