Занимљивости

Лажне дипломе браћу коштале и посла у Аустрији

Бањалучанин Жељко Ђумић (57), који је и раније хапшен и процесуиран због фалсификовања диплома, поново се нашао под лупом полиције због сумње да је набавио лажне дипломе Грађевинске школе браћи из Трна, а све то уз посредство Воислава Чивчића (36) из Лакташа.

Ђумића и Чивчића полиција из Градишке сумњичи да су починили кривично дјело фалсификовање исправе.

Како сазанајемо од извора блиских истрази, лажне дипломе плаћене су 1.000 евра, а требало је да послуже браћи Немањи М. (29) и Дејану М. (35) како би са звањем керамичара конкурисали за послове у Аустрији.

„Они су ступили у контакт са Чивчићем, који им је обећао да ће за по 1.000 марака по документу набавити двије дипломе Грађевинске школе у Бањалуци за звање керамичар, како би могли конкурисати за посао у Аустрији. Рекао им је да му то може набавити Ђумић, којем мора платити 800 евра, док ће себи узети 200 евра“, рекао је извор близак истрази.

Према ријечима нашег извора, наручиоци су уредно платили лажне дипломе, које су им израђене, али је по конкурисању за посао преко границе дошло до проблема.

Наиме, један од њих се пријавио за посао с документима керамичара, али је аустријска канцеларија провјерила диплому јавне установе, односно Грађевинске школе у Бањалуци и утврђено је да је његова диплома лажна.

Полиција је провјерама дошла до сазнања одакле им лажне дипломе и за фалсификовање терети Ђумића и Чивчића.

Како је саопштено из Полицијске управе Градишка, поднијели су Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против В.Ч. из Лакташа и Ж.Ђ. из Бањалуке због сумње да су починили поменуто кривично дјело.

„В.Ч. је осумњичен да је почетком године у мјесту Трн, општина Лакташи, за 1.000 евра продао двије лажне дипломе за два лица о завршеном испиту у стручној школи, које је издала школска установа у Бањалуци, саопштено је из Полицијске управе Градишка. Лажне дипломе су претходно купљене од Ж.Ђ. у сврху заснивања радног односа у иностранству“, наводи се у саопштењу.

Ђумић је и раније сумњчен за фалсификоване дипломе, а 2018. године да је за 400 евра израдио диплому о завршеном међународно признатом испиту из њемачког језика жени која ју је приказала у амбасади у сврху регулисања визе.

Наиме, жена из Сребреника позвала је пријатеља из Градишке како би легално набавила диплому јер одлично познаје њемачки језик, али јој је за то требао одговарајући доказ.

Он се распитао преко неких људи па је диплому израдио Ђумић, за шта је она платила не знајући да је фалсификат.

Када су јој у амбасади тражили оригинал диплому, испоставило се да је та коју је донијела лажна, а њен пријатељ је све пријавио полицији, која је тада дошла до Ђумића.

Извор:Независне

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!