Занимљивости

Да ли знате зашто зебре имају пруге?

Подијели...

Многе афричке животиње имају пруге на тијелу, али ниједан од тих узорака нема тако јасан контраст као код зебре.

Неки научници су сугерисали да пруге зебрама служе како би се камуфлирале и побјегле од лавова и других предатора, други сугеришу да пруге служе за избјегавање неугодних угриза мува које преносе болести, а трећи да су пруге ту како би контролисале тјелесну температуру. Научници са Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу (УКЛА) провели су и обрадили једно од најопширнијих истраживања, испитујући како 29 околишних узрока утиче на стил зебриних пруга на 16 мјеста од централне до јужне Африке. Открили су да је распоред и облик пруга на леђима уско повезан с температуром и падавинама тог подручја. Резултати сугеришу и да су пруге на торзу још од веће помоћи при регулацији температуре, а не при бјежању од муха и лавова. Резултати су објављени у часопису “Royal Society Open Science”.

“Оно што нас је водило у овом истраживању је питање – зашто зебре имају пруге као средство обране од предатора? И друге животиње бјеже од предатора, па немају пруге. Такође, и друге животиње пате од угриза мува, па немају пруге”, каже коаутор истраживања Рон Ларисон с УКЛА.

Друге животиње такође морају регулисати тјелесну температуру, али зебре имају посебне користи од додатног система хлађења, јер пробављају храну мање ефикасно од других биљоједа у Африци. Према томе, морају провести дуже периоде на сунцу како би појеле више хране, за разлику од других животиња.

“Зебре имају потребу непрестано тражити храну током дана, што их држи на отвореном више од других животиња. Додатни систем хлађења заиста јако добро дође у овим околностима”, каже Ларисон за часопис “Science”.

Степске зебре с највише дефинисаним пругама на торзу живе на сјеверном, екваторском дијелу, а оне с мање дефинисаним пругама на торзу су типичне за јужну Африку, односно хладније подручје – што је откриће које поткрепљује објашњење терморегулацијом.

Но, научници још нису експериментално потврдили теорију да би црно-бијеле пруге могле генерисати мале вртлоге ваздуха над зебриним тијелом те многи вјерују да пруге не могу изазвати тај ефект.

“Не вјерујем да бисте жељели имати густу црну длаку по леђима ако се желите охладити. То је задња боја коју бисте хтјели”, каже Тим Каро, професор биологије дивљих животиња на УКЛА, који се такође бави зебриним пругама.

Каро каже да су регије с топлијом влажном климом погодне за неке врсте преносника болести попут це-це мува, које је и тим узео у обзир у свом истраживању. Те закључује да би црно-бијеле пруге могле бити средство за избјегавање мува, а не терморегулације. Муве се, чини се, муче с препознавањем пругастих површина, али научници нису сигурни зашто.

Ипак, слажу се да сви резултати требају даља истраживања, те да зебрине пруге вјероватно имају вишеструке сврхе. На примјер, и терморегулацију и избјегавање болести.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!