Црна Гора

Јоаникије: Није било ријечи о отказивању устоличења. Ђукановић одговоран за нереде

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас, у ексклузивном интервјуу за Тањуг, да се ниједног момента, уочи његовог устоличења на Цетињу, није помишљало о отказивању тог чина, додајући да иза свих непријатности и нереда стоји предсједник Црне Горе Мило Ðукановић.

“Није било помјерања, нити било каквог отказивања у ноћи између 4. и 5. септембра”, рекао је митрополит.

Испричао је да је Влада Црне Горе њему и патријарху СПЦ Порфирију, послије дужег савјетовања, а да се не би десило неко зло, обезбиједила хеликоптер да оду на Цетиње.

“Безбједно смо дошли на Цетиње”, рекао је митрополит и додао да им је било мало непријатно да иду војним хеликоптером, али да је дошао на своје Богом одређено мјесто, које припада митрополитима већ осам вијекова.

Према његовим ријечима, иза свих опструкција и нереда стајао је црногорски предсједник Мило Ðукановић, који се, како каже, подижући тензије, трудио да скупу да политички карактер.

“Ми смо се трудили да скуп задржи вјерски карактер. И, скуп је задржао вјерски карактер”, рекао је митрополит.

Он је казао да Митрополију сада, послије ових бурних догађаја, чекају нови догађаји и подсјетио да је за епископа хиротонисан на Цетињу прије 22 године од стране патријарха Павла, уз присуство тада 12 архијереја и то у време НАТО бомбардовања, 3. јуна.

“А, ево сада то је било устоличење за митрополита, један чин који је давно устројен и установљен, али овде у Црној Гори је све помало посебно, па је и ово моје устоличење било другачије него што то обично бива”, рекао је митрополит.

На питање да ли се размишљало о помјерању термина или отказивања устоличења, он је казао о томе није било ријечи ниједног тренутка и да је патријарх Порфирије и дошао да обави тај свети чин.

“Стално смо размишљали о начину како ћемо ово да изведемо и ниједног момента нисмо помислили да се нешто отказује, једино ако би се догодиле толике неприлике да је немогуће физички доћи. И нама је Влада Црне Горе, послије дужег савјетовања да се не догоди неко зло, обезбиједила хеликоптер и ми смо безбједно дошли на Цетиње. Било је то мало непријатно, да идемо војним хеликоптером, али то је хеликоптер наше државе Црне Горе и припада народу и ја сам дошао на своје Богом одређено мјесто које припада митрополитима црногорско – приморским већ осам вијекова”.

Јоаникије истиче да се зна ко стоји иза свих тих непријатности које су имали и да се зна ко је одговоран.

На директно питање ко, митрополит је одговорио да је лично иза свих тих опстукција и нереда стајао Мило Ðукановић који се све вријеме трудио, подижући тензије и претећи, да скупу да политички каратер.

“А, ми се трудили да овај свечани и црквени скуп буде он што и јесте – вјерског картера, да задржи вјерски карактер. Не само што је задржао вјерски карактер већ се појавила сила наше вјере и кроз сва искушења око 40 архијереје из наше из других православних црква било је једнодушно, молећи се у Подгорици у Храму”.

Како је рекао, обје службе су се духовно сјединиле – литургија на којој су били други епископи и устоличење на Цетињу гдје су дошли владика крушевацки и патрихарх Порфирије да би га устоличили.

Додао је да је народ, када је чуо да је завршено устоличење на Цетињу, то доживио као васкрсење вјере и нови Ваксрс у Црној Гори.

На питање какви су били сигнали из државне власти и актуелне владе, пошто су се појавиле информације да дио полиције није био за устоличење на Цетињу узимајући у обзир безбедносну ситуацију, што се прије свега односи на диркетора Управе полиције Зорана Брђанина, Јоаникије је рекао да је тачно да су те информације стизале до њих, Цркве, много раније.

“Тражило се од нас да правимо уступке да не дође до инцидената пред Цетињским манастиром и ми смо заиста учинили све што смо могли да учинимо и умјесто великог црквеног народног сабора пред манастиром ми смо прихватили да се све догоди у зидинма манастира у малој митрооплитској цркви гдје може осим свештенства да стане мали број људи”, навео је он.

Митрополит је нагласио да је Црква направила максималне уступке и да није било лако да донесу одлуку, а на питање ко је те уступке тражио, одговорио да су то тражили људи из полиције.

Ускоро потписивање Темељног уговора

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да ће врло брзо доћи до потписивања Темељног уговора између Српске православне цркве и Владе Црне Горе.

Митрополит је, у ексклузивном интервјуу за Тањуг, одговарајући на питање када може да се очекује потписивање Темељног уговора, рекао да је најважније да дијалог тече и да ће се радити на томе.

“То је ушло у процедуру, радиће се на томе. Постоји добра воља са обе стране да се Темељни уговор потпише. То је близу неког решења, ради се о прецизнијем формулисању, да се боље утемељи. Биће врло брзо”, рекао је митрополит Јоаникије.

Говорећи о мјесту гдје ће уговор бити потписан, митрополит је казао да је то ствар договора Синода СПЦ и црногорске владе, а да ће он бити сагласан гдје год се одлучи да се уговор потпише.

Извор: ТАЊУГ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!