Црна Гора

Ево како је осмишљена операција „Цетиње“. Најситнији детаљи

Ноћ уочи устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, потпредсједник Владе Дритан Абазовић примио је у свој кабинет у поноћ двојицу мушкараца.

Још увијек је било неизвјесно да ли ће устоличење моћи да се одржи, и зато је била важна процјена баш ове двојице људи – Милоша Ракоњца, помоћника директора полиције, и Петра Кнежевића, в. д. команданта Противтерористичке јединице (ПТЈ).

Ракоњца и Кнежевића, који је био на Кошарама, обучавале су најелитније америчке јединице – морнаричке фоке, делта форс и маринци, па када су саопштили и преузели одговорност да акцију могу да спроведу до краја, ствар је била свршена.

До пет часова ујутру, на дан устоличења митрополита, како ексклузивно сазнаје Курир, Ракоњац и Кнежевић су осмишљавали акцију у згради Владе Црне Горе.

За маневар, који ће услиједити тек неки сат касније, није знало 70 одсто полиције, а укључивао је подизање три хеликоптера, разбијање барикада грађевинском машином из правца Будве и живи штит специјалаца пред манастиром.

Не вјерују ни зидовима
„Акција је спремана и одрађена у строгој тајности, већи дио полиције није ни знао како ће тећи. То је и био захтјев Милоша Ракоњца, а и ПТЈ не воли да јој много сметају друге службе. Државни врх је остао досљедан, није дао да било шта процури. Међутим, Ракоњац и Кнежевић нису хтјели ништа да препуштају случају. Помоћник директора полиције је чак три пута прекидао састанак и излазио испред зграде Владе на консултације са својим командантом од повјерења. Тако су обављени посљедњи договори за акцију. То је зато што је ријеч о људима који не вјерују ни зидовима око себе“, каже на почетку разговора извор Курира из Црне Горе упућен у дешавања.

Акција је видно кренула из Подгорице, али то је, открива наш извор, био трик.

„Акција, у којој главну команду преузима ПТЈ, кренула је, у ствари, из правца мора. Чак и полиција на барикадама, када је угледала грађевинску машину како иде из правца Будве, није знала да је ту ПТЈ.

Највећи крш (поређане и запаљене аутомобилске гуме) био је код Ауто-мото друштва Цетиње, ту је било око 500 демонстраната, и то добро опремљених. Кренули су на специјалце сузавцима и хемијским пушкама.

То нису били грађани Цетиња, већ доведени људи који се користе за такве акције“, каже извор Курира и додаје:
„Ракоњац, који је у том тренутку био у хеликоптеру са митрополитом и патријархом Порфиријем, даје инструкцију и акција почиње.

Муњевитом брзином је разбијена барикада запаљених гума том грађевинском машином – утоваривачем. У једном тренутку је облак ватре био виши од њега (машине). Летјеле су каменице, хемија, чак се чуо и један рафал, претпоставља се аутоматска пушка. Све је изведено за седам-осам минута.“

Утоваривач – грађевинска машина стала је испред Цетињског манастира, да би потом припадници ПТЈ, заједно са посебном јединицом полиције која је била испред светиње, направили кордон који је било немогуће пробити.

Неколико минута касније слетио је хеликоптер пред манастир са митрополитом и патријархом.

Дочекани пјесмом
„У овом дијелу акције коришћена су три хеликоптера (и војни и полицијски), била су три лета – један прави и два лажна.

Два хеликоптера су отишла у погрешном смјеру да заварају демонстранте, у случају да је неко пуцао, а прави гдје треба. Међутим, и тај хеликоптер који је превозио врх СПЦ није отишао право из Подгорице за Цетиње, већ из Подгорице ка мору, па одатле за Цетиње, што је био дио тактике“, истиче извор Курира.

У хеликоптеру, који је превезао патријарха и митрополита, поред Ракоњца била су и двојица припадника Кобри, као и тројица припадника јединице за заштиту личности.
Непробојно ћебе којим су били заштићени патријарх и митрополит по слијетању је по америчком систему, ради превентиве.

Међутим, патријарх је тражио да се ћебе склони, рекао је да хоће да види свој народ. Патријарх и митрополит нису имали панцире, ниједном нису показали страх.

Прва два човјека СПЦ су испред Цетињског манастира дочекани пјесмом окупљених вјерника, којих је било највише из Зете, околине Подгорице и Херцег Новог.

Ко је Петар Кнежевић
Кнежевић је рођен 9. априла 1979. Био је на Кошарама (прије првог одласка причестио се у манастиру Дечане). Специјалац је од 1998, а почео је у легендарној 63. падобранској бригади из Ниша, у којој се и данас води као ветеран.
Сљедећа станица је специјална антитерористичка јединца Црне Горе, данашњи ПТЈ.
Завршава најбоље специјалистичке обуке: са специјалним јединицама Раид, Француска, специјалним јединицама САД… У САД је био два пута на специјализацији 2007. и 2008, у бази Норфолк, гдје га обучавају најбољи инструктори, ветерани рата – инструктори Делте, морнаричке фоке, маринци, зелене беретке. Ишао је на основне и напредне обуке у САД под покровитељством тамошње владе.

Ко је Милош Ракоњац
Рођен је 27. августа 1983. у Бијелом Пољу. Завршио је Правни факултет и специјалистичке студије на истом факултету, кривичноправни смјер, у Подгорици. Поред тога, завршио је и Националну академију ФБИ 2015, као и више свјетских програма из области тероризма. Прошао је и више стручних усавршавања и обучавања – од Словеније, Француске, Хрватске, САД. Како се наводи на сајту полиције Црне Горе, прошао је, између осталог, основни и напредни курс за специјалне антитерористичке операције у САД, у Вашингтону.
Тренутно је в. д. помоћника директора за Сектор полиције посебне намјене. Као бивши члан екипе практичног стрељаштва САЈ освајао је више државних и регионалних награда.

Пилот хеликоптера који је превозио патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија био је Ненад Дубљевић из Бијелог Поља.

Извор:КУРИР

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!