Федерација БиХ

Шмит: Комшића су бирали Бошњаци. Хрвати недовољно заступљени у институцијама

Нови Високи представник у БиХ Кристијан Шмит указао је данас на недовољну заступљеност Хрвата у централним институцијама у Босни и Херцеговини и истакао потребу промјене изборног закона у тој земљи.

Господин (Жељко) Комшић је хрватски представник у државном предсједништву, али су га више бирали Бошњаци него Хрвати. Колико је систем компликован показује и чињеница да је представник Хрвата (Драган) Човић изгубио у сучељавању с Комшићем, рекао је Шмит на скупу под називом “Евроатлантске перспективе Босне и Херцеговине” који је у организацији Њемачко-атлантског друштва одржан у мјесту Нојштад ан дер Ајх.

Он је рекао да се хрватски дио становништва, који је, како је истакао, додатно смањен исељавањем, осјећа недовољно представљеним у “компликованим државним структурама”, пренијела је Хина.

Шмит, који је поцетком августа преузео функцију Високог представника за Босну и Херцеговину (ОХР), је указао и на потребе промјене изборног закона.

– Хрватима се мора дати могућност да се осјећају заступљенима, а не да све скупа заврши рецимо неким обликом бојкота избора – рекао је Шмит указујући на опште изборе у октобру сљедеће године.

– Сада се поставља питање како организовати изборно право тако да се држава не подијели на три ентитета. Када би се то догодило територијални интегритет Босне и Херцеговине би био снажно доведен у питање – рекао је Шмит.

Он је, такође, указао на то како је од снажног исељавања највише погођен хрватски дио становништва Босне и Херцеговине.

– Нажалост морамо закључити да удио Хрвата од 15 до 17 одсто у броју становника у Босни и Херцеговини већ одавно не одговара стварности – рекао је Шмит.

На скупу је учествовао и предсједник Бундестага Волфганг Шојбле.

Билећа Online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!