Политика

ЦИК тражи 10 милиона КМ за нове технологије у изборном процесу

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ ревидирала је свој првобитни захтјев за додјелу средстава из буџета за 2022. годину којим тражи десет милиона КМ за набавку опреме неопходне за дигитализацију изборног процеса.

Поред десет милиона КМ за нове технологије, ЦИК тражи и додатних два милиона КМ за повећање накнада члановима бирачких одбора јер, како је истакнуто на јуче одржаној сједници ЦИК-а, горња граница за ове накнаде је 4,7 милиона КМ у бруто износу, што није довољно да се те накнаде, које су малене, повећају.

Подсјећања ради, ЦИК је још раније од Савјета министара БиХ затражио 24,8 милиона КМ, с тим да им за основно функционисање треба 12,8 милиона КМ. Овај захтјев ЦИК-а јуче је ревидиран у смислу да су анекси за додатна средства појашњени и образложени.

На јуче одржаној сједници истакнуто је да се „додатних“ 12 милиона КМ односи на набавку нових технологија потребних за дигитализацију изборног процеса те повећање накнада за чланове бирачких одбора, које се нису повећавале годинама и које су постале симболичне.

„Коригован буџетски захтјев је допуњен у смислу да су образложења допуњена свим потребним траженим документима“, истакнуто је на јуче одржаној сједници Централне изборне комисије БиХ.

Када је ријеч о новим технологијама у изборном процесу, још раније на сједници ЦИК-а било је говора о томе да се за десет милиона КМ, уколико се одобре, набаве лаптопи, читачи биометријских података, отиска прста и потребна телекомуникациона опрема.

Када је ријеч о повећању накнада члановима бирачких одбора, Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а, још раније је рекао да су те накнаде скромне, због чега је било случајева да чланови бирачких одбора одустају на сам дан избора.

„Неки нису исплаћени јер немају отворен рачун, а за тако мале накнаде немају ни економску оправданост. ЦИК је закључио да треба повећати накнаде, па уз додатна два милиона КМ могао би се повећати износ до 50 одсто“, рекао је тада Бакалар, када се на сједници ЦИК-а почетком августа говорило о буџетском захтјеву за 2022. годину.

Када је ријеч о тим накнадама, према одлуци из 2018, предсједник бирачког одбора има право на накнаду од 110 КМ, а члан 80 КМ, док њихови замјеници који су ангажовани на дан избора имају право на наканду од 55, односно 30 КМ. Иначе, чланови бирачких одбора на дан избора раде најмање 14 сати.

Када је ријеч о самом буџету, велико је питање да ли ће он уопште бити усвојен и да ли ће уопште бити обезбијеђен новац за одржавање општих избора, који су планирани за наредну годину, с обзиром на то да представници Републике Српске у институцијама БиХ не одлучују. Како ствари тренутно стоје, неодлучивање у институцијама БиХ трајаће све док се не повуку измјене и допуне Кривичног закона БиХ које је наметнуо Валентин Инцко, бивши високи представник у БиХ, а којим се, између осталог, забрањује негирање геноцида у БиХ. „Независне новине“ су недавно објавиле, према незваничним информацијама, да би новац за изборе у случају наставка блокаде Савјета министара БиХ могли обезбиједити представници међународне заједнице и комплетан износ око 8,5 милиона КМ дозначити директно на рачун ЦИК-а, о чему се, такође према незваничним информацијама, већ разговарало у тим круговима.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!