Федерација БиХ

Упитне плате више од 20.000 чиновника БиХ

Подијели...

Више од 20.000 запослених у институцијама БиХ могло би у октобру остати без плата и накнада уколико Вијеће министара БиХ ових дана не донесе нову одлуку о привременом финансирању.

Наиме, овог мјесеца истиче ранија одлука Вијећа министара о привременом финансирању с обзиром на то да Парламентарна скупштина БиХ још није разматрала и усвојила буџет институција БиХ за ову годину.

Ситуација је неизвјесна с обзиром на то да  представници из Републике Српске не учествују у раду и доношењу одлука у институцијама БиХ јер их на то обавезује одлука која је донесена у Народној скупштини Републике Српске због наметнутих измјена Кривичног закона БиХ које је донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Душанка Мајкић (СНСД), предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа БиХ, за “Независне новине” истиче да се заједничке институције неће моћи финансирати без усвојеног буџета или одлуке о привременом финансирању.

“Само су те двије могућности да се редовно примају плате. Нема одлучивања и то је аларм који позива да се сједне за сто. Ово налаже крајњу озбиљност свих учесника да покушају да ураде нешто што би могло да омогући да се све врати у пређашње стање. То се може постићи једино договором за столом. То су озбиљне ствари и није само једна, све ће ићи једно за другим. Земља не функционише. Чим нема одлука – нема ништа. Не долази нам пошта. Једино договор и разговор могу то ријешити”, каже Мајкићева.

Џенан Ђонлагић (ДФ), замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ, за “Независне новине” каже да уколико Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа министара БиХ, не сазове сједницу и уколико се не усвоји одлука о привременом финансирању за период октобар – децембар 2021. године, све исплате ће бити онемогућене.

“Дакле, нека представници СНСД-а објасне запосленицима државних институција да ако не добију плате од 1. октобра то је зато што блокирају рад у овом конкретном случају Вијећа министара БиХ”, казао је Ђонлагић.

Мира Пекић (ПДП), посланик у Представничком дому БиХ и члан Комисије за финансије и буџет овог дома, за “Независне новине” истиче да је бесмислено у септембру причати о буџету заједничких институција.

“Ми као посланици из Републике Српске и сви представници из РС треба да поштујемо одлуке НС РС које су врло јасне и децидне. Али питање буџета је питање које је требало да буде ријешено прошле године у децембру. Не сматрам да је за ово одговорна опозиција – за неусвајање буџета и ситуацију у којој се тренутно налазимо – зато што је буџет техничко питање. Ту су бројеви у питању, расходи институција и три политичке партије се нису могле договорити ни у децембру, ни у јануару, нити један мјесец до сада”, каже Пекић.

Иако смо у Вијећу министара БиХ тражили одговор на питање шта ће бити са финансирањем институција БиХ уколико не буде нове одлуке о привременом финансирању, одговор до закључења овог броја нисмо добили.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!