Република Српска

Тренутна “корона-слика” у Српској

Подијели...

Највећи дио хоспитализованих у болницама у Републици Српској, и то око 90 одсто, су невакцинисане особе, тврде у Институту за јавно здравство РС.

Међу тренутно обољелима од вируса корона, највише је радно способног становништва, између 30 и 49 година старости, а животна доб заражених се помјерила за једну групу на ниже у односу на претходне таласе.

Као што смо објавили, у Републици Српској је потврђен делта сој који је много заразнији од претходних сојева, лакше и брже се преноси, а заражени брже развијају тежу клиничку слику.

Од фебруара ове године, када је почео процес имунизације, у Српској је здравственим установама испоручено 486.446 вакцина против коронавируса, од тога 281.830 вакцина за прву, те 204.616 вакцина за другу дозу вакцинације. До сада је у Српској вакцинисано око 31 одсто становништва.

Из Института за јавно здравство РС оцјенују да то није задовољавајуће, те да је у свим сферама живота у РС низак проценат вакцинисаних.

“Трудимо се на све могуће начине да их мотивишемо. Најбитније је да имамо довољан број вакцина,” речено је у Институту.

Докторица Нина Родић – Вукмир из Института за јавно здравство РС је објаснила да тамо гдје је највећи проценат невакцинисаних, вирус се лакше прилагођава и врши мутације.

“Настају сојеви који су отпорнији. Он се тако “тренира” да буде јачи и бољи. Задњи је тренутак да реагујемо и да, као прво, зауставимо правац, а онда и да се преокренемо у другом правцу. Треба да се у што већем броју вакцинишу све особе, како бисмо створили што већи колективни имунитет и заштитили се од тешких облика болести, а о смрти да и не говорим,” рекла је Родић – Вукмир.

Извор:МОНДО


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!