Република Српска

Српској не може нико забранити градњу „Бук Бијеле“

Заједничка комисија за концесије, у којој ће се наћи републички експерти и њихове колеге са нивоа БиХ, требало би да до краја октобра заузме став у вези са проблематизованом градњом хидроелектране (ХЕ) “Бук Бијела” на Дрини, а чланови ће ускоро да се, први пут, нађу за истим столом, потврђено је “Гласу Српске”.

Уставни суд је у јулу, одлучујући о захтјеву који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези са пројектом ХЕ на ријеци Дрини, који заједнички настоје да спроведу у дјелу Српска и Србија, донио дјелимичну одлуку о допустивости и меритуму. Комисији је наложено да, у својству заједничке комисије за концесије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке ријеши спорна питања настала у вези с додјелом концесија.

Предсједник Комисије за концесије БиХ Миломир Амовић потврдио је да је одштампано рјешење за формирање заједничке комисије, те да остаје да се договоре о термину одржавања сједнице. Амовић је за “Глас” појаснио да ће то радно тијело чинити чланови Комисије за концесије БиХ и републичке комисије јер се спорно питање налази на територији Српске.

Потврдио је и да је већ обавио одређене разговоре са колегама из Комисије за концесије Републике Српске, али и да, како каже, проблем неће представљати ни то што Комисија за концесије БиХ, према закону, треба да има седам чланова, а сада их броји четири, јер су осталима мандати истицали од 2008. до 2015. и јер они шаљу у заједничко тијело четири члана.

– У рјешењу о формирању комисије смо навели да је рок за одлуку до краја октобра, што је затражио суд – закључио је јуче Амовић. 

Са предсједницом Републичке комисије за концесије Мајом Шупут нисмо успјели да ступимо у контакт и добијемо одговоре на питања ко ће од њих у заједничкој комисији представљати Српску, чији представници од почетка пројекта истичу да ту нема ништа спорно, већ супротно – да цијела БиХ има корист од изградње “Бук Бијеле”.

Незванично, став Републике Српске о овом питању је сасвим јасан – Српској нико не може да забрани да гради хидроелектрану на својој територији и чланови републичке комисије ће такав став заступати и у разговорима са колегама са нивоа БиХ.

Камен темељац за “Бук Бијелу” на Дрини положили су половином маја ове године премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, а посљедњих мјесеци, откако је откривено да су двије републике одлучне да реализују тај пројекат, не престају реакције дијела јавности и невладиног сектора из БиХ и Црне Горе, који упозоравају да нема свих сагласности.

Уз то је покренута процедура пред Уставним судом БиХ, чиме је настављен низ проблема који прате пројекат од 1965. године, када се дошло на ту идеју.

Црна Гора

Српска покушава да ријеши отворена питања и са Црном Гором, и то путем посебног тима који ће прегледати документацију и планирани режим рада ХЕ “Бук Бијела”.

– Комисија почиње рад у септембру. Именовали смо наше представнике, те очекујемо одговор и именовања са њихове стране. Надамо се договору – рекли су “Гласу” у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Извор:ГЛАС СРПСКЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!