Србија

Потврђено: Србија преузима бањалучку Комерцијалну банку

Поштанска штедионица из Србије постаће једини власник Комерцијалне банке Бањалука, а из своје добити покриће губитак преузет од МТС Банке, наводи се у позиву за ванредну Скупштину акционара.

Како се наводи Скупштина ће бити одржана 22. септембра и ту ће бити одлучено о стицању подређеног друштва – бањалучке Комерцијалне банке, покрићу преузетог губитка МТС Банка из нераспоређене добити Поштанске за 2020. годину.

Акционари ове државне банке измијениће и одлуку о отуђењу акција и удјела које Поштанска има у другим банкама и правним лицима, преносе београдски медији.

У рукама Републике Србије је 71 одсто акција Поштанске, Поште Србије држе 17,9, Телеком Србија 10 процената, а акционари су и ПИО Фонд Србије и Фонд за развој.

Портал „Капитал“ објавио је у јуну да Србија купује Комерцијалну банку у Српској, Црној Гори и Косову и да је писмо намјере о томе упућено у Љубљану – НЛБ Групи која је власник матичне Комерцијалне банке Београд.

Иако је, након што је НЛБ купила Комерцијалну банку, помињано њихово спајање, у НЛБ су закључили да им је то ризично и да желе само Комерцијалну банку у Србији.

С друге стране, власт у Србији сматра да им је стратешки интерес да и преко банкарског сектора задрже утицај у Републици Српској, Црној Гори и Косову.

Извор:МОНДО

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!