Република Српска

Бањалучка пјесникиња Марија Аћимовић: Моје пјесме су моји вјечни потомци

Кад кажемо океан замислимо дубине, бескрај, оне разнолике нијансе плаветнила које су тако тајне и умирујуће. Управо назив “Океани” носи збирка поезије младе дјевојке и ученице трећег разреда бањалучке Гимназије Марије Аћимовић, која ће доживјети своју званичну промоцију 8. септембра у Музичком павиљону у парку “Петар Кочић”.

“Мој океан је моја поезија, а ситне капљичасте творевине у облику суза које представљају осјећања су моје пјесме. На корицама ове књиге је осликан управо тај симбол и мотив. Мојим океанима плове још нека значења која остају пјесничка тајна”, казала је Аћимовићева.

Како каже, писање пјесама, па тако и збирке, за њу никада није било изазов, већ одлазак у само њену играоницу и фабрику ријечи, у којој најрадије проводи вријеме.

“Објава књиге за мене представља остваривање моје задужбине према дугогодишњем писању и тежње да баш у овом, мени важном броју година, 17, остварим своју највећу жељу – пипљиву збирку пјесама потписану мојим именом и презименом. Дакле, дошла је као поклон себи самој за пунољетство”, изјавила је Аћимовићева за “Независне”.

Она је истакла да је године свога одрастања провела читајући поезију, а посебно су је радовале и подстицале пјесме Десанке Максимовић.

“С обзиром на то, посебно сјећање и догађај у мојој каријери јесте 29. поетски конкурс ‘Десанка Максимовић’, одржан у Ваљеву у мају 2021. године. Он је овој збирци донио Другу награду, на част прегледу Матије Бећковића, академика и пјесника, Драгана Лакићевића, књижевника и главног уредника Српске књижевне задруге, и Вере Ваш, професорице књижевности. Такође, много сам почаствована и поносна на то што је Драган Лакићевић рецензент ове збирке”, појаснила је Аћимовићева те додала да ће њена књига увијек наћи пут до оних до којих треба.

Наставља објашњавати да иако пише од самог сазнања за слова и прву писану ријеч, збирка “Океани” је настајала у четири годишња доба.

“У сваком од њих пронашла сам инспирацију у минорним околностима које природа и сви њени облици живота доносе. Управо та истинска осјећања и дубоки доживљаји преточени су у стихове, односно пјесме које се налазе у овој збирци”, казала је Аћимовићева.

Подршка су јој породица, пријатељи и ментори, а посебан вјетар у леђа јој даје и њено лично усхићење и задовољство након сваке написане пјесме.

“Моје пјесме су моји вјечни потомци, долазак сваког новог ми причињава изузетну драгост и радост. Поезију сматрам талентом и даром који је једнако важан као и сваки други, тако да је објава књиге искључиво моја, духовна предност над самом собом, мом ја у прошлости. Будућност планирам посветити природи, те што бољем осјећању и откривању њених дарова нама, како бих помогла човјечанству; духовно писањем, а физички истраживањем”, изјавила је она те је за крај издвојила своју пјесму “Вал”.

“У мојој пјесми ‘Вал’ постављам реторичко питање: ‘Није ли разлика дивна, ма која?’, гдје управо и поручујем да треба да будемо оно што јесмо и личимо искључиво на себе”, закључила је Аћимовићева.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!