Република Српска

Вучић: Смјена Додика била би опасан преседан, Србија то не би признала

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да не очекује да Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника, смијени српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Вучић истиче да би такав потез, ако би и био учињен, представљао врло опасан преседан и да Србија такву одлуку никада не би признала.

„То не би било засновано на вољи народа. Таквих одлука неће бити, јер не би смело да их буде“, рекао је Вучић за ТВ „Пинк“ у Словенији, гдје је допутовао уочи сутрашњег почетка Бледског стратешког форума.

Говорећи о изјави бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да очекује да Шмит помогне да „профункционише БиХ“, укључујући и смјену Додика, Вучић је рекао да познаје Шмита и мисли да он тако нешто не би урадио јер би представљало веома опасан преседан.

„Ако то и уради, Србија то неће никада признати. То би било толико опасно да ја немам речи! Замислите да је Додик то тражио за некога од њих. А ми који имамо да утичемо на Дејтонски споразум, односно његово спровођење, нама би рекли да се мешамо и да га опструишемо, то је потпуно неосновано. Ми не желимо да рушимо интегритет ни Србије ни БиХ“, рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је већ много пута покушао да покрене дијалог између Срба и Бошњака, који морају да се поштују и да размишљају о будућности.

„Нудио сам ту врсту стратешког дијалога и после линча у Сребреници пре пет-шест година. Неке теме су неприхватљиве за српски народ. Србија неће прихватити одлуку да Додик буде смењен, уколико дође до тога“, категоричан је Вучић.

Он је истакао да ће Србија увијек помагати развој Републике Српске.

„Нама је циљ да се спојимо и са Тузлом и са Сарајевом ауто-путем“, рекао је предсједник Србије.

Извор:МОНДО

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!