Привреда

Добри економски показатељи довели и до рекордне запослености (ВИДЕО)

Подијели...

Раст бруто домаћег производа у Републици Српској у односу на прошлу годину већи је за 10 процената, а у поређењу са 2019. око седам. Економска слика побољшана је и покривеношћу увоза извозом, која износи 80 процената.

Посљедица свега тога је рекордан број запослених. За економисте то је резултат мјера Владе за спречавање лоших ефеката пандемије у привреди, али и економских прилика у Европској унији, које би требало искористити.

Предузеће Медекс пром из Шипова бави се дрвном индустријом. Посљедице пандемије нису их спријечиле да повећавају број запослених и плате. Бранка Гајић у овој фирми ради двије године.

– Што се тиче рада лијепо нам је овдје. Задовољни смо. Плате су солидне. Радим од првог дана да ми није добро, не би остала – каже радница Бранка Гајић.

Владимир Медић директор, каже да је у плану и повећање броја радника.

– Ми запошљавамо 160 запослених. Имамо план за даље примање радника – наглашава Медић.

Само за подстицаје привредницима за повећање плате из буџета је до сада издвојено 13 милиона марака. То је кажу у ресорном министарству само дио мјера које су утицале да се у времену пандемије одржи број запослених.

– Сваки обрачунски период јавља се већи број привредних субјеката. У овом обрачунском периоду 427, што обухвата 20.000 радника – наглашава Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске.

За подстицаје за набавку нове опреме из буџета је планирано четири милиона. Тако Република Српска биљежи рекордну запосленост од свог постанка. Рекордна је и покривеност увоза извозом.

– У периоду од 10. марта до данас 6.800 радника има више него оних који су из овог или оног разлога добили отказ – поручује Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

Милорад Додик члан Предсједништва БиХ наглашава да је покривеност увоза извозом 80 одсто, а 2006. била је 34 одсто.

За економисте већа запосленост и добре спољнотрговинске размјене резултат су мјера Владе за помоћ привреди и тражње за нашом робом на страном тржишту. Сматрају да би требало имати у плану да буде повећан број радно активног становништва.

– Просјечно радно активно становништво у ЕУ је око 70 одсто код нас је 50. Када би подигли барем за пола тога повећали би број запослених за 50 до 60 хиљада – истакао је економиста Саша Стевановић.

А тада би се и повећала разлика између броја запослених и пензионера. У овом тренутку она износи 1,18 : 1 што је најбољи однос ако се погледа од 2011. године.

Извор:РТРС


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!