Привреда

Због будућих суша: Влада издваја још 15 милиона КМ за наводњавање

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је Влада Српске недавно донијела одлуку да се у наредне двије године издвоји још 15 милиона КМ из буџета за наводњавање пољопривредних површина,

Пашалић каже да стручне прогнозе говоре да ће у будућности све више бити сушних година.

Пашалић сматра да се нико неће моћи бавити пољопривредном производњом ако не буде имао систем за наводњавање, због чега ресорно министарство суфинансира изградњу система за наводњавање, те да је сада више од 60.000 хектара под наводњавањем.

„Процјењујемо да је могуће довести воду на 200.000 хектара, па смо до сада уложили 50 милиона КМ за наводњавање пољопривредних површина“, рекао је Пашалић за „Еуроблиц“.

Према његовим ријечима, поуздани подаци о штети нанесеној због суше знаће се крајем септембра.

„Углавном су произвођачи кукуруза претрпјели највећу штету, што је и логично. Овом културом сијемо око 130.000 хектара сваке године, а смањење приноса очекујемо да се креће од нула до 90 одсто на неким парцелама, гдје је пјесковито земљиште, гдје је касније посијан кукуруз и гдје на вријеме није прихрањен“, рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да ће произвођачи који наводњавају кукуруз имати принос већи и од просјека, а да се наводњава око 20 одсто површине.

Пашалић сматра да је ова година била лоша за пољопривредну производњу, али да штета од суше није ни близу проглашења стања елементарне непогоде.

„Да би било проглашено стање елементарне непогоде, између осталог, закон каже да морају бити угрожени животи људи, а то се посљедњи пут десило у мају 2014. године, када су биле поплаве“, рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да ресорно министарство пољопривредницима стално помаже, али да не рефундира средства због штете.

„Одштету исплаћују осигурања, ако су пољопривредници осигурали производњу. Министарство свакоме ко осигура своју производњу даје 50 одсто за осигурање, а резултат тога је да је све више осигураних површина“, рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да на појаве као што су суша, мраз, град и поплаве треба дјеловати превентивно, јер је тешко нешто урадити кад се десе ове непогоде.

Пашалић сматра да ће суша утицати и на повећан увоз, нарочито сточне хране, али да не мора утицати на увоз хране за људе.

Извор:МОНДО

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!