Федерација БиХ

Неум жали за гостима из Србије

Вријеме идеално, море чисто и топло, на јеловнику прстаци и свјежа морска риба, а плаже пуне купача. Ипак, љетња туристичка сезона у једином босанскохерцеговачком граду на мору није успјешна као лани, када је Неум био хит на Јадрану. Проблем је што је овог лета било много мање гостију из Србије.

Свака част свима, али то су прави гости! Туристи из Србије су весели, срдачни, дружељубиви, увијек спремни да потроше и почасте. Ма, права господа, кажем вам – прича Вицо Крешић, власник идиличне неумске плаже, познате под именом Друга страна.

Додаје да су гости из Србије, осим што су добри потрошачи, и изузетно уредни.

– Кад оду са плаже, ниједан папирић не оставе за собом. То што се о људима из Србије прича да су неуредни и раскалашни, обична је предрасуда – каже Вицо за Српскаинфо.

Сендвичи
У бару на његовој плажи и ових посљедњих августовских дана је живо: точи се херцеговачка лоза и траварица и испија хладно пиво. Али, Вицо се са сјетом сјећа прошле сезоне, када је Друга страна била пуна гостију из Београда, Новог Сада, Ужица, Ниша.

Јер, није исто, каже, кад ти се на плажу „натовари“ друштво које изнајми двије лежаљке за десет људи, па са собом донесу сендвиче и воду и не наруче ниједно пиће за цијели дан, или кад дођу прави туристи, који знају да уживају у мору и одмору.

Није да у Неуму нема туриста. Највише је домаћих гостију, поготово породичних људи и пензионера из Сарајевског кантона и централне Босне. Долазе и Пољаци, Аустријанци, па чак и Нијемци и Французи, који, углавном, одсједају у великим луксузним хотелима.

Угоститељи и туристички радници, ипак, жале за туристима из Србије, који су им лане поправили сезону.

Неум је прошлог љета био, како се тада говорило, „једина слободна територија на Јадрану“. Данас то више није. Промијенила се ситуација.

Искориштена шанса
Лани је, подсјећамо, у јеку туристичке сезоне, због ковид пандемије Хрватска затворила границе за грађане БиХ и Србије. У Црну Гору је туристима из Србије био забрањен улаз, а гостима из БиХ уведена драстична ограничења. И грчка љетовалишта су била недоступна за туристе из Србије и БиХ, а једино су границе БиХ биле отворене за све.

Тако се десило да су многи туристи из Србије изненада „открили“ Неум и похрлили на босанскохерцеговачку обалу.

Неумским угоститељима је ишло на руку и то што је током цијелог љета Неум био „корона фри“ територија. Тек крајем јула потврђен је први случај ковид заразе у неумској општини, а корона се до краја сезоне није проширила, иако је била права ријеткост видјети туристу или конобара с маском на лицу.

Поучени катастрофалном сезоном 2020. године, овог љета су Грчка, Хрватска и Црна Гора „олабавиле“ епидемиолошка ограничења, па су се туристи из Србије, али и из Републике Српске и са сјевера Федерације БиХ, вратили на љетовалишта на која су одлазили и ранијих година.

Уз то, и Турска је понудила примамљиве аранжмане са чартер летовима из Бањалуке, Београда и Сарајева. Све у свему, у том рату за туристе Неум је остао кратких рукава.

Да је драстично мањи број гостију из Србије губитак за Неум признаје и Андрија Крешић, предсједник Туристичке заједнице Херцеговачко-неретванског кантона.

Подвучена црта
Ове недјеље, на посљедњи августовски викенд, када Неум слави празник своје заштитнице, Госпе од здравља, вријеме је да се подвуче црта и оцијени како је прошао шпиц сезоне. А сезона је, каже Крешић за Српскаинфо, била слична прошлогодишњој, али само по неким показатељима.

– Када је у питању број гостију и број ноћења, сезона је била прилично добра, можда чак и за нијансу боља него лани. Али, лањски гости су били, како то ми у туризму кажемо, квалитетнији: више су трошили, па се више и зарадило. Сплетом околности, лани смо имали много више гостију из Србије, а они су изузетно добри и квалитетни гости – каже Андрија Крешић.

Додаје да су се туристи из Србије поново окренули љетовалиштима у Црној Гори и Грчкој, због околности на које Неум није могао утицати.

– Добро је што смо, ипак, одржали континуитет и што и даље тежимо да проширимо понуду, да популаришемо села у живописном неумском залеђу, понудимо луксузније садржаје и продужимо туристичку сезону – каже Крешић.

Шта је фалило?
Признаје, међутим, да је даљи развој туризма у Неуму неизвјестан, прије свега зато што се не зна каква ће бити епидемиолошка ситуација на јесен и идуће године.

– Мада је Неум постао медијски хит прошле године, када су границе у Хрватској и Црној Гори биле затворене, многи су заборавили да је рекордна сезона за нас била 2019. године, прије корона пандемије. Те године смо скоро пуна два мјесеца имали рекордну посјету и скоро сваког дана је у Неуму боравило око 15.000 туриста – подсјећа Андрија Крешић.

Ипак, остаје питање да ли је Неум искористио прилику која му се указала лани, када су на 24 километра босанскохерцеговачке обале похрлили туристи који раније нису ни помишљали да љетују у БиХ.

Тадашњи градоначелник Неума, Живко Матушко, прошлог је љета поручио да се нада да су Неумљани добро угостили неочекиване госте и да вјерује како ће се они поново вратити у ово љетовалиште. Ипак, многи се нису вратили.

Један од разлога је, вјероватно, и то што је Неум мали град са ограниченом понудом и што се све неумске знаменитости, од ресторана са прстацима до живописних плажа, могу обићи за свега неколико дана. Након тога туристима постаје досадно, поготово ако из Неума не могу на излете у Дубровник, на Пељешац или Корчулу, што лани, зог ковид ограничења, није било изводљиво.

Претрпане плаже
Због ограниченог простора већина градских плажа у Неуму је претрпана, а забавни садржаји су прилично оскудни. Уз то, проблем је и паркинг, што није небитно, јер већина гостију у Неум долази аутомобилима.

Ипак, понесени оптимизмом, Неумљани су овог прољећа отворили или реновирали неколико луксузних хотела, покушавајући да, уз оне традиционалне, привуку и туристе дебљих новчаника.

У најлуксузнијим хотелима, са базенима, саунама, теретанама и хотелским плажама, боравак за једну особу у сезони кошта и до 250 марака за ноћ, што је за већину сталних гостију овог љетовалишта вртоглава сума, али је ипак јефтиније него у сличним хотелима у Хрватској или Црној Гори.

Ипак, и у таквим хотелима је у јулу и августу било мјеста чак и за велике групе туриста и за семинаре, што свједочи да, упркос другачијим тврдњама менаџера хотела, посјета није била рекордна. Због тога се у неким хотелима штедјело на ситницама, попут климатизације соба и загријавања сауни и воде у базенима, што су детаљи које гости жељни луксуза не опраштају.

Конобари
Уз то, Неум је ове сезоне имао проблема и с радном снагом. Најквалитетнији конобари и кувари су отишли на печалбу у Хрватску, па су неријетко госте послуживали пензионери или млади неискусни радници.

– Без обзира на те, евентуалне, мањкавости, наша је намјера да подигнемо квалитет и у хотелима и у приватном смјештају. Желимо да Неум има понуду за све: и за пензионере са скромним примањима и за конгресни туризам и семинаре, и за госте који желе луксузно ол инклузив љетовање – објашњава Андрија Крешић за Српскаинфо.

Све у свему, једини градић БиХ на Јадранском мору нашао се на раскршћу: и у дословном и у симболичком смислу.

Модерни пут, који спаја Неум са унутрашношћу Херцеговине, и којим ће туристи из БиХ и Србије моћи да стигну на неумску обалу, без уласка у Хрватску и ЕУ, још није готов. Биће, кажу, у функцији, идућег љета.

Пељешки мост, који спаја Дубровник са остатком Хрватске, је изграђен, али ће и он бити пуштен у саобраћај идуће сезоне.

Дакле, наредног љета неће бити гужве на магистрали кроз Неум. Да ли ће то привући туристе или ће Неум остати скрајнут, и како се народним језиком каже, „с непута“? Расправе о томе главна су тема међу локалцима у неумским кафићима, док посљедњи овогодишњи туристи пакују кофере и одлазе.

А кроз све те расправе провлачи се питање: да ли ће се догодине, због измијењених саобраћајних околности, у Неум вратити туристи из Србије. Јер, то су, ипак, најбољи гости. Не зановијетају, а воле да потроше.

УЉЕ ЈЕ ПОСКУПИЛО, ШТО НЕ БИ И АПАРТМАН!


Приступачне цијене су једна од најзначајнијих предности љетовања у Неуму. Смјештај је и до дупло јефтинији него у сусједној Хрватској, па тако једнокреветна соба у хотелима, осим оних најлуксузнијих, кошта од 70 до 150 КМ за једно ноћење с доручком.

Апартмани се издају по цијенама од 30 до 60 евра, што је ипак, за двадесетак одсто скупље него лани.

– Све је поскупило, уље је лани коштало двије марке, ове године је три. Дакле, не могу ни наше услуге остати јефтине као прошле године – каже један домаћин, који годинама издаје апартмане у центру Неума.

Уз јефтиноћу, госте из БиХ привлачи и то што могу користити домаћу валуту и што за услуге мобилне телефоније не плаћају роминг.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!