ПривредаХрватска

Хрвати морају исплатити 21 милион КМ због неизграђене вјетроелектране „Трусина“ у Невесињу

Предузеће „Кермас енергија“ из Загреба мора да плати више од 21 милион марака фирми „Омега плус“ из Београда због пропалог заједничког посла око изградње и кориштења вјетропарка „Трусина“ у Невесињу, сазнаје портал КАПИТАЛ.

Двије компаније, су основале заједничку фирму „Еол први“ која је добила концесију за изградњу вјетроелектрана снаге 51 мегават, процијењене вриједности инвестиције од 150 милиона марака.

Међутим, како је градња више пута одложена, Влада Републике Српске је донијела одлуку којом је одузела концесију, а након чега су ова два партнера кренула у судски процес у којем су једни у друге упирали прст и сматрали кривцима за  пропаст пројекта.

Према пресуди Окружног привредног суда у Требињу која је донешена прије неколико дана, кривац је фирма из Загреба.

Суд  је загребачку „Кермас енергију“ обавезао да српској фирми „Омега плус“ исплати  12,3 милиона марака на име накнаде штете по основу изгубљене добити јер није испунила овавезе преузете Уговором о изградњи и експлоатацији вјетропарка из 2014. године.

Такође, загребачка фирма мора београдској да измири и 8,8 милиона марака дуга по основу удјела у предузећу „Еол први“ који је како се наводи у пресуди пренијела на себе, а није платила.

На све то, „Кермас енергија“ је у обавези да плати и скоро 50.000 марака судских трошкова и то у року од 30 дана под пријетњом принудног извршења.

Као правни лијек им је остављено право на жалбу вишем привредном суду у Бањалуци, а који ће како нам је потврдио Предраг Барош, адвокат “Кермас енергије”, искористити.

Није искључено да се на пресуду жали и „Омега плус“ с обзиром да је у својој тужби тражила да јој се због, како су навели, изгубљене добити надокнади 33,7 милиона евра.

Њихов захтјев у вези дуга за пренесене удјеле је испоштован, с обзиром да су по том основу тражили 4,5 милиона евра.

О томе је портал КАПИТАЛ писао још у јануару прошле године у тексту „Губитак концесије покренуо тужбу од 38 милиона евра“.

Подсјећамо, Влада РС је фирми “Еол први” у октобру 2012. године дала концесију на 30 година за изградњу вјетропарка са 17 турбина на Трусини укупне инсталисане снаге од 51 мегават.

У медијима се провлачила информација како би први киловати струје требало би да “потеку” крајем 2019. године, али од тога није било ништа.

Наиме, концесионар никада није доставио тражену банкарску гаранцију, концесија је у марту 2019. године раскинута.

Десет мјесеци након што је предузећу “Еол Први” одузета концесија Влада је поново покренула поступак додјеле концесије.

Поступак је покренут на иницијативу мало познате фирме “SDL Energy Company” из Источног Сарајева, али је исход непознат.

Из регистра Комисије за концесије Републике Српске се види да није ажуриран јер се и даље као концесионар за вјетропар „Трусина“ наводи „Еол Први“.

Билећа Online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!