Вјера

Брак је света заједница, али његов циљ нису дјеца – Објашњава свештеник Андреј Ткачев (АНКЕТА)

Која је сврха вјенчања и зашто ступамо у брак? Многи ће рећи због дјеце, али како говори протојереј Андреј Ткачев, дјеца нису примарна сврха брака.

Брак је света заједница између мушкарца и жене. Брак је створен ради узајамне помоћи. Кад је Господ Бог створио жену, планирао је створити помоћницу првом мушкарцу Адаму. Жена је створена да буде човјекова помоћница.

Овдје се мисли да буде помоћник не само у домаћинству, већ и у моралном смислу. Жена је дијелом савјест мушкарца. Она је та која му скреће пажњу н а његово неолично понашање. Говори му гдје је погријешио и када је скренуо погрешним путем, а муж мора слушати ове ријечи.

Брак је стабилан када муж и жена заједно возе своја кола која се зову породица и када помажу једно другоме и подржавају се на сваки могући начин. Узајамна помоћ је главни циљ брака. Други циљ је да муж и жена морају постати једно тијело.

У браку имамо два лица. Муж и жена – једно су тијело, једна особа, једно биће. Ово је нека врста троструког бића. Два су једна. Органско, тјелесно сједињење мужа и жене у једно тијело данас је изузетно важно у нашем изопаченом, опаком животу.

Данас брак и из тог разлога добија посебно значење. Апостол Павле је рекао: „Да би се избјегао блуд, сваки мушкарац би требао имати своју жену и свака жена би требао имати свог мужа.“ Односно, данашњи брак је такође неопходан како особа не би учинила прељуб.

Ожењеној особи је несумњиво лакше суздржати се од блуда и разврата. Дјеца долазе тек на треће мјесто јер у брак не ступамо ради рађања дјеце. У брак ступамо како бисмо надокнадили своју непотпуност, да помогнемо једни другима те да се суздржимо од гријеха који владају око нас.

Тек када нађемо себи некога ко ће нам помоћи и ко ће надокнадити наше недостатке можемо постати родитељи. Дјеца никада никога нису успјела задржати заједно, дјеца нису средство за учвршћивање брака и она не треба да се рађају са намјером да учврсте брак. Ако је брак без дјеце стабилан, биће стабилан и са дјецом. Ако брак без дјеце није јак, неће бити ни са дјецом.

Извор:ИНФОПУЛТ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!