Требиње

Хрватска пита: Шта то тачно градите у Требињу?

Најава градње аеродрома у Требињу изазвала је велику пажњу власти Хрватске, која од надлежних у БиХ сада тражи објашњење шта је тачно планирано да буде изграђено у том пограничном подручју.

То су за “Глас Српске” потврдили у петак Министарству привреде и одрживог развоја Хрватске.

– С обзиром на то да би аеродром могао имати значајан прекогранични утицај на Републику Хрватску, у складу са Конвенцијом о процјени утицаја на природу преко државних граница (Еспоо конвенција), од Министарства иностраних послова БиХ затражили смо да нам достави информације о активностима у вези са изградњом наведеног аеродрома – истакли су за “Глас Српске” у Влади Хрватске.

Међутим, о овом потезу хрватских власти у Влади Републике Српске у петак нису имали сазнања, јер још нису добили никакав допис, а у Министарству иностраних послова БиХ се нису оглашавали о том питању. Ипак, упућени наводе да би оваква реакција комшија могла бити и због случаја “Трговска гора”, гдје се већ неколико година власти у БиХ боре са Хрватском како би спријечили одлагање радиоактивног отпада на тој локацији, која је уз саму границу и у сливу ријеке Уне, гдје је заштићено подручје.

Начелник Требиња Мирко Ћурић поручио је да је ово изузетно значајан капитални пројекат, посебно за тај крај и становнике који ту живе, али и за цијелу Републику Српску.

– Нећемо никога и ни по коју цијену угрозити. Испоштоваћемо све захтјеве и законске процедуре, али прије свега заступаћемо наше интересе – рекао је “Гласу Српске” Ћурић.

Институт за грађевинарство “ИГ” из Бањалуке ради планску и пројектно-техничку документацију аеродрома Требиње, а вриједност тог уговора је 68,08 милиона динара (1,1 милион КМ), објавило је раније предузеће “Аеродроми Србије”. Рок за завршетак израде те документације је 180 дана, наведено је у одлуци.

Локација за будући аеродром је планирана око 14 километара западно од центра града Требиња, у близини мјеста Талежа у Републици Српској. Аеродром Требиње је заједнички и један од стратешких пројеката Србије и Српске.

Предсједник Српске Жељка Цвијановић изјавила је почетком јуна да нема никакву сумњу да ће пројекат аеродрома Требиње бити реализован и да мисли да ће бити врло конкурентан, те да ће то значити много за Требиње, за Републику Српску, али и за Србију.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић изјавио је крајем маја да је планирано да сљедеће године почне градња овог аеродрома.

– У буџету Републике Србије дефинисан је дио средстава за експропријацију земљишта, коју ћемо започети већ у овој години. Надам се да до краја године можемо завршити све неопходне процедуре да бисмо са изградњом аеродрома могли да кренемо већ у сљедећој години – рекао је Ћорић.

Нова радна мјеста

Мирко Ћурић истиче да ће реализација овог пројекта потпуно промијенити слику цјелокупног региона, без обзира на то што се у близини Требиња налази неколика аеродрома, али у другим државама. Он је изразио задовољство што ће, осим повећаног прилива туриста, те могућности брже комуникације са цијелим свијетом, аеродром у Требињу значити отварање нових радних мјеста.

Извор:ГЛАС СРПСКЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!