Република СрпскаСрбија

Шта нас обавезује Закон о ћирилици?

Циљ главних одредби преднацрта закона о заштити српског језика и ћириличног писма који је предсједник Србије Александар Вучић предао српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику јесте да се његује, очува и промовише ћириличко писмо као упориште српског националног идентитета, пишу београдске Вечерње новости.

Према нацрту закона у који је лист имао увид, сви државни и локални органи у Србији и Републици Српској, јавна предузећа, школе и факултети, као и привредна друштва са већински јавним капиталом и удружења која дјелују на националном и међународном нивоу убудуће ће у свом раду бити обавезни да употребљавају српски језик и ћириличко писмо.

На то ће бити обавезне и јавне медијске установе РТС и Радио-телевизија Војводине.

Обавезна употреба српског језика и ћирилице, као матичног писма, обухвата и правни промет и укључује и исписивање назива, сједишта, дјелатности, назива робе и услуга, упутстава за употребу инормација о својствима робе и услуга, гаранцијских услова, понуда, фактура, рачуна и потврда.

Лого исписан на ћирилици мораће да имају и културне и друге манифестације које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава.

Осим што проширује круг органа и институција који ће бити обавези да користе ћирилицу, нацрт закона предвиђа и пакет стимулативних мјера за приватни сектор – прије свега пореске и друге административне олакшице за оне који у обављању своје дјелатности одлуче да користе ћириличко писмо, укључујући у електронским медијима и приликом издавања штампаних јавних гласила.

За надзор над примјеном закона о заштити српског језика и ћирилице биће задужено Министарство културе.

Предвиђене су и казне за кршење овог акта које износе од 15.000 /127 евра/ до пола милиона динара /4.255 евра/.

Нацрт закона предвиђа и оснивање савјета за српски језик, чији ће задатак бити да прати и анализира стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мјера ради заштите и очувања ћириличког писма као матичног.

Савјет ће давати и препоруке, приједлоге и стручна мишљења ради унапређења тог стања, а биће формиран на приједлог министарства надлежног за послове културе, посебним актом Владе, којим ће бити и тачно утврђени и његови задаци и састав.

Предсједник Србије Александар Вучић предао је јуче у Београду српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику преднацрт закона о заштити српског језика и ћириличног писма, који би требало да усвоје скупштине Србије и Републике Српске на Дан националног јединства 15. септембра.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!