Требиње

Јелима из свјетске кухиње даје окус Херцеговине

Требињка Гордана Ковачина пасионирани је заљубљеник у кулинарство, јела је почела спремати још као дјевојчица, а та љубав никада је није напустила.

Јелима из свјетске кухиње даје окус Херцеговине. Кад уђе у кухињу Требињка Гордана Ковачина заборави на све око себе.

Горданини рецепти одавно су познати и широј јавности, а годинама уназад објављивала их је у часопису „Блиц жена“.

Обишла је многе земље и упознала њихове кухиње, али сваком свом јелу даје окус Херцеговине. Упркос вјештини припреме многих јела других националних кухиња, странице новина пунили су само рецепти типични за херцеговачко поднебље.

– Жељела сам да нагласним нашу традицију и изворност, јер наше поднебље нуди изобиље квалитетних намирница, али и надалеко познатих јела. На новинским страницама били су рецепти за херцеговачки преснац, каљу, сатараш, разљевак са шпинатом, јела од тиквица и патлиџана, али и посластице попут старинског мраморног колача и требињске пите с трешњама. Рибу и плодове мора увијек сам декорисала намирницама херцеговачког крша – објашњава Гордана.

Додаје да је код сваког објављеног рецепта водила рачуна да буду јела типична за њен крај, а која се и сада редовно спремају у херцеговачким домаћинствима.

– Кување породично волимо. Мама ми је Србијанка из Крагујевца и одлично је кувала, попут баке која је била ненадмашна. И тата је јако добро кувао, тако да је све што се у нашој кући дешавало почињало и завршавало у кухињи – почиње Гордана своју кулинарску причу.Сјећа се да је као дјевојчица са оцем редовно одлазила на зелену пијацу, у месаре, продавнице, а затим право у кухињу.

– И сада сам међу првим купцима на требињској пијаци. Тамо сам сваке суботе када је највише понуде, али и другим данима рано ујутро. Мени је посјета пијаци више од добре куповине; просто уживам у споју Медитерана и континента на једном мјесту, а подсјећа ме и на дјетињство – објашњава она.Каже да било гдје да оде посјету пијаци не пропушта, а имала је прилику да види грчке, италијанске, мађарске, америчке и пијаце у Прагу, али и тржнице у Београду и на црногорском и дубровачком приморју.

Много доживљаја са путовања ова Требињка је пренијела у свој град и своју кухињу, а циљ њеног спајаја Херцеговине, Србије и Медитерана у једном тањиру је да укусном храном развесели драге госте у свом дому.

– Сервирала сам мексичке, далматинске, италијанске, кинеске и разне друге кухиње. Кување ми је хоби, уживам да комбинујем рецепте, сваки дан нешто правим, волим домаћу храну и ништа не сервирам купљено. Кад уђем у кухињу заборавим све око себе, оставим све проблеме по страни. То је моја терапија која траје сатима. Кување је процес које се не може радити на брзину и без љубави – прича она.

Присјећа се како су њени пријатељи реаговали када су пробали шкембиће или трипице, које је научила правити са оцем.

– Моје пријатељице су се чудиле како то могу јести, а кад су пробале поручиле су да мислим на њих кад их сљедећи пут направим. Интерсантна су ми и кинеска јела као спој слатког, киселог и љутог, волим грчку салату и мусаку, али од херцеговачких јела не бирам, све их волим – каже Гордана.

Ова Требињка за храну веже и успомене из живота.

– И данас са собом носим мирис кремпита из Купара на дубровачком приморју, јер нигдје нисам боље пробала – истиче она.

Као фотограф посебно ужива да свако јело које припреми и фотографише, а жеља јој је да покрене и свој ресторан.

„ЛА ШАПЕ“

Гордана је први пут „шапе“ спремала за једну гастрономску емисију. Овај колач, који је некада имала свака кућа у Требињу, направила је уз савјете пријатеља и по рецепту из „Зоркиног кувара“, најстарије књиге те врсте са херцеговачког поднебља, који је деценијама у власништву породице Шкундрић из Требиња.

– У Требињу се овај ситни колач правио стално и било је незамисливо да га нема на столу у некој кући. Међу бројним рецептима за исти колач, једна домаћица, да би исказала своју посебност у спремању, рекла би:“Изволите, ово нису ‘шапе’, ово су ‘Ла шапе!’“- каже ова требињска кулинарка.

Гордана је Требињцима, поред добрих јела, позната и по томе што је цијели живот у музици, коју преноси и на своју трпезу.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!