Република Српска

Дервента најуспјешнија у привлачењу страних инвеститора

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је да је Дервента најуспјешнија у привлачењу страних инвеститора и пословању привреде, а да су сајамске манифестације мјесто гдје се привредне активности могу најбоље промовисати.

– Ако узмемо чињеницу да имамо више од 30 страних инвеститора, број незапослености је на најнижем проценту у БиХ, онда нам то све говори – рекао је новинарима Петричевић, који је данас у Дервенти свечано отворио 15. Дервентски сајам привреде и туризма на којем учествује више од 100 излагача из Републике Српске и БиХ.

Захваливши организаторима сајма, Петричевић је истакао да су ово манифестације гдје се привредници могу представити и као излагачи међусобно упознати, стицати нова познанства и пословне односе који су у сваком случају битни, посебно у овом периоду који је узроковала сама пандемија.

Он је истакао да је Министарство у претходним годинама подржавало сајамске активности у Дервенти, што ће са Владом Републике Српске и даље наставити да чини.

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић нагласила је да је Дервента примјер успјешне локалне заједнице и мјесто гдје требају доћи многи да виде како створити позитиван привредни амбијент.

– Република Српска, када је у питању туризам, располаже огромним капацитетом, као и сама Дервента. Историја је нешто што треба да представимо туристима, сваки дио Српске то има, као и Дервента са својим манастирима, окружењем и љепотама. Вјерујем да ћемо наредне године видјети у Дервенти и више туристичке понуде и туриста који ће доћи – рекла је Гашићева.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић истакао је да је Дервента једно мало привредно чудо и да овдје послује 530 привредних субјеката, 190 привредних друштава.

– Дервента у континуитету има најмању стопу незапослености. У Дервенти ради 6.500 и нешто више радника. Концентрација страног капитала је овдје добра – рекао је Симић.

Он је навео да је град у августу у свечарском руху, јер се одржава привредни сајам, у суботу, 28. августа, обиљажава се Дан града, затим крсна слава Црквене општине Дервента, као и манифестација 170 година Дервентског вашара који је ушао у нематеријално благо Републике Српске.

– Дервента има право на један сајам. Дервента је девета општина са статусом града у Републици Српској и ту нас је почастила верификацијом Влада Републике Српске и Народна скупштина, уз параметре које смо испунили – рекао је Симић.

Директор Спортског културног центра Дервента Мирослав Симић подсјетио је да због мјера на спречавању ширења вируса корона прошле године сајам није одржан, а ове године одржава се 15. пут.

Покровитељи сајма су градоначелник Дервенте Милорад Симић и Влада Републике Српске – Министарство трговине и туризма.

Излагачи су понудили мноштво сајамских попуста и поклона, а улаз на сајам је бесплатан.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!