Занимљивости

Да ли знате колики су губици хране? Изненадићете се када прочитате Извјештај Свјетске фондације за природу

Како ћемо прехранити растућу популацију? Неки кажу да морамо узгајати више хране, но важно је смањити и губитке хране на њеном путу од фарме до виљушке, наводи Свјетска фондација за природу (WWF) у свом саопштењу.

Процијењено је да се данас 40 одсто узгојене хране никада не поједе, што је милијарду тона више  него раније. Према извјештају „Driven to waste“ WWF-a, сада се годишње троши близу 2,5 милијарди тона хране, што такође ствара 10 одсто глобалних емисија гасова са ефектом стаклене баште.

„Већ знамо да много отпада настаје у нашим кухињама и прехрамбеним предузећима попут ресторана или продавница, али ово је само дио приче. Највећи дио отпада од хране је оно што никада не напушта фарму – а то је 1,2 милијарде тона хране“, додаје се у саопштењу.

Имајући у виду број људи широм свијета који се суочавају са глађу, као и хитност климатске кризе, WWF упозорава да више не можемо приуштити ову врсту отпада јер је бацање хране уједно и бацање земље, воде, енергије и људског рада потребног за њен узгој.

Коришћење мање природних ресурса за производњу хране добро је за климу, али је добро и за дивље животиње, природу и људе. То значи мањи притисак да се претворе или оштете шуме, травњаци и приобална подручја како би се узгајало више хране. Ово може помоćи да се ослободи више земљишта које ćе се вратити природи и спријечити будуćе пандемије изазване експанзијом пољопривреде, тврде у WWF-u.

Извор: Свјетска фондација за природу

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!