Привреда

Први пут просјечна плата у Српској изнад 1.000 КМ

Подијели...

Просјечна мјесечна јулска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 1.019 КМ, и то је први пут да је премашила 1.000 КМ, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Просјечна плата након опорезивања исплаћена у јулу у односу на јун номинално већа за 2,5 одсто, а реално већа за 2,6 одсто.

Највиша просјечна плата након опорезивања исплаћена је у подручју финансијске и дјелатности осигурања у висини од 1.526 КМ, а најнижа у подручју дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство од 729 КМ.

Просјечна мјесечна јулска бруто плата износила је 1.559 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу у односу на јун у просјеку су ниже за 0,1 одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године у просјеку више за 1,7 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у јулу од 9,9 одсто забиљежен је код превоза, због повећања цијена горива и мазива, док је највећи пад цијена на годишњем нивоу забиљежен у одјељку одјећа и обућа од 9,5 одсто, усљед сезонских снижења конфекције и обуће током године.

Извор:МОНДО


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!